MARINER OF THE MOUNTAINS

Ohjaaja: Karim Aïnouz

Maa: Brasilia, Ranska, Saksa, Algeria

Vuosi: 2021

Kesto: 1.35

Kielet: portugali, arabia, tamašek, ranska / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: O Marinheiro das Montanhas

Kategoria: , , ,

Tammikuussa 2019 Karim Aïnouz ylitti Välimeren ja matkasi ensimmäistä kertaa isänsä kotimaahan Algeriaan. Matkaseuranaan hänellä on muisto hiljattain kuolleesta rakkaasta äidistä, Iracemasta. Äidin henki on läsnä omalaatuisena kummituskumppanina, kun Aïnouz antaa meille yksityiskohtaisen selonteon vaelluksesta sukunsa juurille, aina meren ylityksestä saapumiseensa Atlasvuorille.

Toisella puolella maapalloa tunnistettavin ja kotoisin asia Aïnouzille on kuumuus. Aïnouzin runollinen kamera tallentaa helteisen kaupungin vaeltajat ja viileän yön juhlijat. Matkan aikana hän pohtii ja analysoi vanhempiensa kirjeenvaihtoa toimien tunteiden salapoliisina. Algerian sotien arvet ovat edelleen läsnä, ja nuoriso suuntaa edelleen toiveikkaan katseensa aavan meren tuolle puolen, aivan kuten Aïnouzin isä kuusikymmentä vuotta aiemmin itsenäisyyssotaa paetessaan.

Dokumentti jatkaa The Invisible Life of Eurídice Gusmão -elokuvan aloittamaa kiinnostusta perhehistoriaan. Menestysfiktion hengessä Mariner of the Mountains on ajan ja perhesiteiden liitoskohdissa kummitteleva sukellus emootioiden historiaan. Henkilökohtaisesta tutkimusmatkasta sukupolvien ja vuosikymmenien taakse on syntynyt intiimin esseistinen dokumenttielokuva, jonka kauniit kuvat lumoavat jokaisen kanssamatkustajan. (Otto Kylmälä)