MARONA’S FANTASTIC TALE

Ohjaaja: Anca Damian

Maa: Ranska, Romania, Belgia

Vuosi: 2019

Kesto: 1.32

Kielet: romania, ranska / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: L'extraordinaire voyage de Marona

Kategoria: , ,

Jennifer Barkerin alustuksen elokuvaan pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai katselualustan esittelysivulta kohdasta ”Bonus Content”. 

Romanialainen ohjaaja Anca Damian ei ole ensimmäistä kertaa tehnyt elokuvaa, jossa kekseliäs animaatio ja omaelämäkerrallinen muoto yhdistyvät liikuttavaksi ja valaisevaksi tarinaksi (aiempia esimerkkejä Crulic-drumul spre dincolo. 2011, ja La montagne magique, 2015). Tässä elokuvassa kertoja on kuitenkin ensi kertaa pieni koira, jolla on sydämen muotoinen kuono.

Marona’s Fantastic Tale on leikkisän kokeellinen elokuva, joka yhdistää vakavia teemoja ja kokemuksia söpöyden estetiikkaan. Marona on fasistisen Dogo Argentinon ja elegantin piskin yllättävän lemmen hedelmä. Pentu saa tuokion ajan varttua onnen keskellä, uteliaana ulkomaailmaa kohtaan, kunnes huono tuuri muuttaa Maronan kohtalon. Tämä johtaa hylkäämisten ja kiintymyssuhteiden ketjuun, jota saamme seurata koiran elämänkaaren loppuun saakka.

Damianin kerronta on pienten, vaatimattomien ja helposti sorrettavien puolella korostaen sitä, millaista kauneutta, mysteeriä ja taianomaisuutta moinen näkövinkkeli voi tarjota. Maronan elämän polulla nähdään monenlaisia visuaalisia iloja, erilaisia esteettisiä tyylejä sekä lempeitä ja teräviä oivalluksia ihmisten maailmasta.

Elokuva animoi maailman, jota harvoin huomaamme ja antaa näin mahdollisuuden itsetutkiskeluun ja katarsikseen. ”Onni on pieni asia”, Marona sanoo, ja Marona’s Fantastic Talen kautta voimme nähdä ei vain kokonaisuuden vaan kaikkien sen osien elämän kirjon ja sen, että pelkkä ääni, silitys tai pörheä häntä voi suoda meille puhdasta iloa. (JB)