MARX CAN WAIT

Ohjaaja: Marco Bellocchio

Maa: Italia

Vuosi: 2020

Kesto: 1.36

Kielet: italia / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Marx può aspettare

Kategoria: , , ,

Italialaisen elokuvan taannoisen kultakauden ohjaajista – kollegansa Paolo Tavianin ohella – Marco Bellocchio (s. 1939, Sodankylässä 2013) ei luovuta tuotteliaisuudestaan eikä tasostaan vaan jatkaa entistä henkilökohtaisemmin: monella tasolla resonoiva dokumenttifilmi Marx Can Wait on hänen vuonna 1968 itsemurhaan päätyneen kaksoisveljensä Camillon kohtaloon keskittyvä perheanalyysi.

Italian koko sotienjälkeinen historia astuu kuvaan, samoin katolisuuden sekä vasemmistolaisen politiikan kysymykset, kun Marco Bellocchio vuosikymmenten jälkeen selvittää kipeää tragediaa. Hänen läheisimmät sukulaisensa (kahdeksasta sisaruksesta viisi on elossa) kokoontuvat kotikaupunki Piacenzaan ja alkavat keskustella asiat halki. Muistikuvat vaihtelevat ja törmäävät keskenään.

On kyse paitsi Camillon ja perheen henkilöhistoriasta, myös hänen traumaattisuutensa ymmärtämisestä sekä syyllisyydestä ja sovituksesta. Myös pappi ja psykoanalyytikko sanovat sanansa. Marco Bellocchio pysyttelee selittelemättä ja itseään säälimättä taustalla, mutta yhdistää keskustelujen ja dokumenttivälähdysten mausteeksi paljonpuhuvia perhejaksoja tuotannostaan, Nyrkit taskussa -elokuvasta (1965) alkaen.

Marco Bellocchio (s. 1939) nousi 1960-luvulla hulmuttamaan Italian lippua elokuvakartalla yhdessä Bertoluccin ja Pasolinin kaltaisten nimien kanssa. Nyrkit taskussa (1965) oli musta, vertauskuvallinen komedia sekalaisesta perheestä, Kiina on lähellä (1967) farssimainen erittely äärivasemmistosta ja Isän nimeen (1971) katolisen sisäoppilaitoksen kuvaus. 1970-luvun vaihtelevista teoksista huolimatta tähti laski, vaikkei tahti laantunut. Uskontoa käsittelevä My Mother’s Smile (2002) merkitsi komeaa comebackia, jota terrorismikuvaus Good Morning, Night (2003) ja Mussolini-aiheinen Vincere (2009) vahvistivat. Tänä vuonna on luvassa kaksi pitkää elokuvaa lisää! (Timo Malmi)