MAURICE

Ohjaaja: James Ivory

Maa: Iso-Britannia

Vuosi: 1987

Kesto: 141 min

Kielet: englanti / tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi

Kategoria: , , , ,

Vaikka englantilaisen kirjailijan E.M. Forsterin romaani Maurice julkaistiin vasta vuosi kirjoittajansa kuoleman jälkeen 1971, käsikirjoitus oli olemassa jo 1910-luvulla. Ilmeisen omakohtainen, homoseksuaalisen rakkaustarinan ympärille rakentunut teos oli aikansa brittiläisessä yhteiskunnassa tulenarka, olihan Forster kuuluisa ja juhlittu kirjailija.

Vuonna 1987 James Ivory siirsi romaanin valkokankaalle, pari vuotta aiemmin hän oli filmatisoinut Forsterin romaanin Hotelli Firenzessä (A Room with a View). Edeltäjänsä tavoin Maurice onnistuu luomaan äärimmäisen huolellisen näköiskuvan 1900-luvun alun englantilaisen yläluokan maailmasta. Lavastus ja puvustus hivelevät silmiä, ja ennen kaikkea uransa alussa olevat James Wilby ja Hugh Grant vakuuttavat. Heidän kasvoistaan tulee sisäisten ristiriitojen naamioita ja heidän luomistaan valkokangashahmoista oman elämänsä usein traagisia näyttelijöitä.

Elokuvan tekniset ansiot tunnistettiin välittömästi. Vuosien myötä se on kasvattanut mainettaan historiallisesti merkittävänä homoseksuaalisen kokemuksen manifestaationa. Rakkaus on epäilemättä elokuvan ytimessä, mutta ytimen ympärille rakentuu kaikki muu. Mauricesta tulee kuvaus vastakkainasettelujen täyttämästä yhteiskunnasta, jossa mikään ei ole sitä, miltä näyttää. Kuvaus maailmasta, joka on syöksymässä tuntemattomaan – moderniin.

Veli-Matti Huhta