MEHÄN RAKASTIMME TOISIAMME NIIN PALJON

Ohjaaja: Ettore Scola

Maa: Italia

Vuosi: 1974

Kesto: 2.04

Kielet: italia / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: C'eravamo tanto amati

Kategoria: , ,

Toisessa maailmansodassa italialaiset jakautuivat taisteleviin ryhmiin. Suurin kuilu oli natsimielisten fasistien ja vastarintaliikkeen partisaanien välillä. Sodan jälkeen jakautuminen jatkui porvaristoon ja kommunisteihin sekä humanistihippeihin, intellektuelleihin ja konservatiivisemmin ajatteleviin peruskansalaisiin.

Sodasta vielä toipuvassa Italiassa kuohahteli halu ymmärtää mitä oli tapahtunut, kun Ettore Scolan tyylikäs komedia Mehän rakastimme toisiamme niin paljon sai ensi-iltansa vuonna 1974. Elokuvan ystävykset ovat adrenaliinikuohuissaan taistelleet partisaaneina. Sodan jälkeen heille paljastuu, etteivät he jaakaan samoja arvoja. Monet taistelivat oikeudenmukaisuuden ja rakkauden puolesta, mutta rauhan ajan pirstaleisen tylsä arki voi tuhota ylevätkin periaatteet. Julmaa, että yhteinen suunta vaati aikoinaan yhteisen, selkeän vihollisen.

Yläluokan typeryyttä symboloi uima-allas hyppytorneineen. Mies kylpytakkeineen vaikuttaa koomiselta, mutta Scola vaatii armottomasti maailman kertaavan lähimenneisyyden tapahtumia, ennen kuin porhon annetaan hypätä altaaseensa.

Teos ironisoi myös kaipuuta sota-aikaan. Elokuva saa pohtimaan onko roomalaisten nimikkoruoka kikhernepasta todellakin erityisen hyvää, vai syödäänkö sitä pienissä ravintoloissa siksi, että se muistuttaa romanttisesta pula-ajasta. (IS)