MEHÄN RAKASTIMME TOISIAMME NIIN PALJON

Ohjaaja: Ettore Scola

Maa: Italia

Vuosi: 1974

Kesto: 2.04

Kielet: italia / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: C’eravamo tanto amati

Kategoria: , ,

Toisessa maailmansodassa italialaiset jakau­tuivat taisteleviin ryhmiin. Suurin kuilu oli natsimielisten fasistien ja vastarintaliikkeen par­tisaanien välillä. Sodan jälkeen jakautuminen jatkui porvaristoon ja kommunisteihin sekä humanistihippeihin, intellektuelleihin ja kon­servatiivisemmin ajatteleviin peruskansalaisiin.

Sodasta vielä toipuvassa Italiassa kuohahteli halu ymmärtää mitä oli tapahtunut, kun Ettore Scolan tyylikäs komedia Mehän rakas­timme toisiamme niin paljon sai ensi-iltansa vuonna 1974. Elokuvan ystävykset ovat adrenaliinikuohuissaan taistelleet partisaanei­na. Sodan jälkeen heille paljastuu, etteivät he jaakaan samoja arvoja. Monet taistelivat oi­keudenmukaisuuden ja rakkauden puolesta, mutta rauhan ajan pirstaleisen tylsä arki voi tuhota ylevätkin periaatteet. Julmaa, että yhtei­nen suunta vaati aikoinaan yhteisen, selkeän vihollisen.

Yläluokan typeryyttä symboloi uima-allas hyppytorneineen. Mies kylpytakkeineen vai­kuttaa koomiselta, mutta Scola vaatii armot­tomasti maailman kertaavan lähimenneisyy­den tapahtumia, ennen kuin porhon annetaan hypätä altaaseensa.

Teos ironisoi myös kaipuuta sota-aikaan. Elokuva saa pohtimaan onko roomalaisten nimikkoruoka kikhernepasta todellakin erityisen hyvää, vai syödäänkö sitä pienissä ravintolois­sa siksi, että se muistuttaa romanttisesta pu­la-ajasta. (IS)