MELANCHOLIAN 3 HUONETTA

Ohjaaja: Pirjo Honkasalo

Maa: Suomi, Tanska, Saksa, Ruotsi

Vuosi: 2004

Kesto: 1.46

Kielet: suomi, arabia, tšetšeeni / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Melancholian 3 huonetta

Kategoria: , , ,

Kolme huonetta; Kronstadtin sotilasakatemia, sodan tuhoama Grosnyi, Ingušian vuoristoseutu; kaipaus, hengittäminen, muistaminen. Melancholian 3 huoneessa Pirjo Honkasalo maalaa sotaa käyvän Venäjän ja Tšetšenian varjoilla triptyykin, joka asettuu suoraan osaksi maailmanluokan elokuva- ja dokumenttitaidetta. Suuret eksistentiaaliset probleemat ja arkipäivän selviytymisongelmat yhdistyvät; taiteen konkretiassa niistä tulee samoja kysymyksiä. Teoksen täyttävät lapset, jotka yrittävät kasvaa sodan runteleman maailman reunalla: he ovat katulapsia, orpoja, osattomia. Joistakin tulee sotilaita, ja mikä olisikaan näissä olosuhteissa luonnollisempaa.

Elokuva on syntynyt surusta. Se on tuskallisen prosessin tulos, joka kuvaa tuskaa. Silti tai juuri siksi se on myös riipaisevan kaunis: Ingušian vuoristomaisema tuntuu kylpevän valossa ja tuulessa. Jotain kasvaa myös kuoleman varjon maassa. Teoksen visuaalinen ilme on vahva ja omalaatuinen; ehkä siinä tosiaankin vaikuttaa melankolian henki.

Melancholian 3 huonetta kurottaa kohti suurta ja yleistä ja kumartuu pienen ja yksityisen puoleen. Lopulta se kääntää jälkivaikutuksellaan, katsojan päässä, totunnaisen asetelman ympäri: pienestä tulee suurta. Lapsi on kaikki, mutta toisaalta kaikki ovat lapsia. Jos toivoa ylipäätään on, tässä se sijaitsee. (VMH)