METSURIN TARINA

Ohjaaja: Mikko Myllylahti

Maa: Suomi, Alankomaat, Tanska, Saksa

Vuosi: 2022

Kesto: 99 min

Kielet: suomi / tekstitetty englanniksi

Kategoria: , , ,

Runoilijana ja Juho Kuosmasen Hymyilevän miehen toisena käsikirjoittajana ansioituneen Mikko Myllylahden ensimmäisessä pitkässä elokuvassa arktinen hysteria kohtaa surrealismin. Cannesin kriitikoiden viikolla maailmanensi-iltansa ja levityspalkinnon saanut Metsurin tarina laittaa protagonistinsa Pepen (Jarkko Lahti) elämään raamatullista Jobin tarinaa, jossa miehen positiivista asennetta koetellaan syöksykierteenomaisella onnettomuuksien sarjalla.

Tuhansien murheellisten laulujen maahan sijoitettu tragikomedia ei ole synkistelyä perinteisimmästä päästä. Kotimaiselle elokuvalle epätyypillistä kuvastoa ovat niin puhuva hauki, itsestään liikkuva palava auto, televisiosta ilmestyvä pallosalama kuin hieman takavuosien hypnotisoija Olavi “Olliver Hawk” Hakasalon mieleen tuova muusikkomeedio, joka pitää kylillä myös pienimuotoista kulttia.

Kaurismäkiläisesti replikoivia hahmoja, minimalistisesti sisustettuja interiöörejä ja lumisia maisemia tarjoavaa filmiä voisi kutsua ajattomaan Suomeen sijoitetuksi duunarisaduksi lynchmäisillä mausteilla.

Joonatan Nikkinen