MIES VAILLA MENNEISYYTTÄ

Ohjaaja: Aki Kaurismäki

Maa: Suomi

Vuosi: 2002

Kesto: 1.37

Kielet: suomi / tekstitys suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi

Alkup. nimi: Mies vailla menneisyyttä

Kategoria: , ,

Yhteistyössä YLE AREENA, KATSO ELOKUVA

Mies (Markku Peltola) saapuu maalta kaupunkiin, pahoinpidellään puistossa ja menettää muistinsa. Elämä on rakennettava alusta uudelleen, mutta tragedian seurauksena poistuvat myös kaikki modernin elämän ja kulutusyhteiskunnan turhat krumeluurit. Apu löytyy konttikylän yhteisöstä, Pelastusarmeijasta ja kulmakuntien kuppiloista – oikeastaan joka puolelta – lukuun ottamatta valtiota, virastoja ja virkamiehiä.

Identiteettinsä hukannut nimetön ja koditon olento rakastuu yksinäiseen Irmaan (Kati Outinen), adoptoi koiran, ryhtyy kellaribändin manageriksi ja viljelee perunoita. Kuten Pentti Haanpää kerran kirjoitti, ”ihmisen tyydyttämiseksi tarvitaan toisinaan niin vallan vähän: leipä, terveys, vapaaehtoisia ruumiinliikkeitä”. Pirstoutunut palapeli eheytyy kokoajansa terhakkuuden ansiosta uuteen uskoon ja entinen elämä menettää viimein paljastuessaan alkuperäisen merkityksensä.

Mies vailla menneisyyttä on hengellinen elokuva ilman uskontoa, melodraama vailla kuohuntaa, hehkuvaa erotiikkaa pelkillä bressonilaisen tukahdutetuilla käsieleillä kerrottuna, kurjaliston ratkiriemukas chaplinilainen kanvaasi ja jukeboksin varjossa kylpevän kolhoosin kuvaelma. Cannesin suvereenisti valloittanut teos kasvaa ohjaajansa henkilökohtaisen filosofian kiteytymäksi ja leikittelevien detaljien runsaudensarveksi, jonka lähes jokainen kohtaus sisältää jonkin hilpeän tai koskettavan klassikkohetken. (LT)