MINKÄ TAAKSEEN JÄTTÄÄ

Ohjaaja: Björn Runge

Maa: Ruotsi

Vuosi: 2003

Kesto: 1.50

Kielet: ruotsi / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Om jag vänder mig om

Kategoria: ,

Björn Rungen kirjoittamassa ja ohjaamassa elokuvassa Minkä taakseen jättää (Om jag vänder mig om, 2003) Pernilla August on miehensä Rickardin (Jacob Eklund) kanssa toiseen kaupunkiin muuttamassa oleva Agnes. He kutsuvat joulun alla parhaat ystävänsä illalliselle. Tuon yhden illan ja yön aikana kolmen perheen elämä muuttaa suuntaa.

Elokuva on tutkielma ihmisen käyttäytymisestä siinä pisteessä, kun jotain elämässä merkittävää on saavutettu: sosiaalisesta tietoisuudesta, selkärangattomuudesta, miehen kunniasta. Tarina valottaa ruotsalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, ihmisten tekemiä valintoja ja heidän niistä ottamaa vastuuta. Ruotsin huippunäyttelijät rakentavat tunnistettavia henkilöhahmoja ja tilanteita. Niistä paljastuu ylemmän keskiluokan ahdistus ja vieraantuneisuus maailmassa, jossa kaikki ratkeaa rahalla tai oikealla lääkityksellä. Runge siirtyy yhdestä skandinaaviseen tyyliin sisustetusta talosta toiseen lähes identtiseen, mutta pitää tarinat ja tilanteet selkeinä ja seurattavina. Elokuva muistuttaa, että itsetyytyväisen putkinäön sijaan kannattaa katsoa ympärilleen ja kuunnella muita ihmisiä, ennen kuin se on myöhäistä.

Elokuvan käsikirjoittaja-ohjaaja ja näyttelijät on palkittu työstään moneen otteeseen, mm. näyttelijäensemblelle Berliinin elokuvajuhlilla 2004 myönnetyllä Hopeakarhulla. (MÖ)