MITÄ NÄENKÄÄN, MITÄ NÄENKÄÄN?

Ohjaaja: Paul Verhoeven

Maa: Hollanti

Vuosi: 1971

Kesto: 1.30

Kielet: hollanti / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Wat zien ik

Kategoria: ,

Aseistariisuva huumori kuuluu Paul Verhoevenin palettiin, mutta Mitä näenkään, mitä näenkään? on hollantilaisohjaajan ainoa komedia, jos nuoruuden lyhytfilmejä ei lasketa.

Amsterdamin Punaisten lyhtyjen alueen ammattilaisia lämminhenkisesti kuvaava teos on Verhoevenin ensimmäinen kokoillan ohjaustyö. Paikalliset yleisöennätykset rikkonut hitti profiloi hänet suuren yleisön kauhukakaraksi, jonka elokuvat eivät olleet ”vain elokuvia” vaan kohuttuja puheenaiheita.

Mitä näenkään, mitä näenkään? väläyttelee Alankomaiden keskiluokan merkillisiä seksifantasioita tositarinapohjalta. Roolileikkeihin keskittyvien erotiikkapalvelujen tarjoaminen näyttäytyy valtion siunaamana ja verottamana laillisena elinkeinona, mutta myös rikolliset sutenöörit vaanivat apajilla. Perusnäkemys on ohjaajan mukaan sovinnollisen marxilainen: kahden sankarittaren ystävyys ja solidaarisuus eivät katkea, vaikka toinen etenee marginaalista porvariston puolelle.

Kyse on sekä hollantilaisuuden että ihmisyyden hahmottamisesta varjoalueiden kautta, mutta ei mistään turhan syvällisestä. Vauhdikas ja eläväinen irrottelu rakastaa 1970-luvun rouheita tyylejä ja kallistuu välillä slapstickin puolelle. Elokuvallinen kunnianhimo löytyy rakenteista. Aika ei käy pitkäksi, kun Sergei Eisensteinin montaasioppeja soveltava leikkaus pitää hullutkin käänteet juuri oikean mittaisina. (LL)