MOUCHETTE – RAISKATTU

Ohjaaja: Robert Bresson

Maa: Ranska

Vuosi: 1967

Kesto: 1.21

Kielet: ranska / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Mouchette

Kategoria: ,

”Mitä elokuva on”, kysyi Henri Langlois, ja vastasi: fyysistä läsnäoloa. Tämä pitää paikkansa myös niin henkistyneen, moraalisen ja metafyysisen ohjaajan kuin Robert Bressonin (1901–1999) kohdalla. Mouchette, ”Pieni kärpänen”, on köyhä ja kiusattu tyttö, jonka toinen syrjitty olento raiskaa, ja joka sitten päätyy itsemurhaan erityisen epätoivoisella tavalla, heittäytymällä mäenrinnettä alas. Elokuvan köyhät eivät ole jaloja tai hurskaita olentoja, ei Mouchettekaan. He ovat ihmisiä. Georges Bernanosin romaaniin perustuva kehityskertomus on äärimmäisen vakava teos – ja monessa mielessä Bressonin keskeisin elokuva.

Juuri pääosaa esittävän amatöörinäyttelijä Nadine Nortierin liikkeissä, eleissä ja ilmeissä tuntuu fyysisen läsnäolon suorastaan pusertava voima. Katsojassa se resonoi jossakin hyvin syvällä: kipu on kaikkialla. Musiikkina Bresson käyttää jälleen barokin mestaria, tällä kertaa Monteverdia. Elokuva kasvaa suurten ranskalaisten moralistien perilliseksi ja etenee vastustamattomana dramaattisena resitatiivina. Se ei säästä sen paremmin henkilöitään kuin katsojiaankaan.

Ollaan niin kaukana miellyttämisen, viihdyttämisen ja kosiskelun asetelmista, että ne katoavat kartalta. On vain tämä elokuva, tämän tytön kasvot, tämä syytös maailman kurjuutta vastaan. Mouchette on taisteleva elokuva. (VMH)