MUG

Ohjaaja: Małgorzata Szumowska

Maa: Puola

Vuosi: 2018

Kesto: 1.31

Kielet: puola / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Twarz

Kategoria:

”Local is global” on kulutettu klisee, mutta erittäin pätevä Małgorzata Szumowskan Mugin kohdalla. Tänä vuonna Hopeisella Karhulla palkittu elokuva osoittaa kuinka taitavien elokuvantekijöiden kannattaa kommentoida kotimaansa paikallisia aiheita ja humaaneja tarinoita. Tällöin ne resonoivat myös ympäri maailmaa.

Tositapahtumista ammentava satiirinen Mug kertoo lähimmäisen rakkaudesta mustalla huumorilla. Jacek työskentelee massiivisen Jeesus-patsaan naaman parissa kun hän eräänä päivänä putoaa Jeesuksen sisään. Onnettomuuden takia hänen kasvonsa vaurioituvat ja hänestä tulee koko kylän tuntema hirviö, ”pärstä”. Vastakkainasettelut ja räikeä opportunismi saavat oivaa kontrastia Jacekin hyväsydämisestä, mutta epäonnisesta hahmosta.

Elokuvan toisena käsikirjoittajana on Szumowskan pitkäaikainen kuvaaja ja elämänkumppani Michal Englert. Englertin kameratyöskentely antaa mustan huumorin hengittää pitkissä kuvissa, kompaten ajoittaisilla tyylittelyillä, jotka kuitenkin tukevat satiiria ja tematiikkaa.

Osansa kritiikistä saavat pikkukylien ongelmat, kulutushysteria ja totta kai katolinen kirkko. Szumowska jalostaa myös omaperäisellä tavalla edellisen Body-elokuvansa kehoteemoja. Laajoista aiheista huolimatta Szumowskan kerronta on viihdyttävää, koskettavaa ja hauskaa. (OK)

 

Puuhakkaassa sunnuntaikankkusessaan vuoden 2015 aamukeskusteluyleisön hurmannut MAŁGORZATA SZUMOWSKA (s. 1973) on viimeisiä lenkkejä siinä suuressa puolalaisten humanistien helminauhassa, jonka elokuvalliset jäljet ulottuvat 1950-luvulle. Wojciech Hasin ja Kazimierz Karabaszin opista Łódźin elokuvakoulusta 1998 valmistunut Szumowska niitti aluksi mainetta pienimuotoisen intiimeillä ihmiskuvauksillaan (Szczęśliwy człowiek, 2000, Ono, 2004). Kansainvälisen urakokeilun (Juliette Binochen kanssa tehty Elles, 2011) jälkeen Szumowskasta on tullut eritoten Berliinin elokuvajuhlien suosikki, josta ohjaajalla on tätä nykyä tapana palata aina jonkinvärinen Karhu kainalossaan. (PK)