MUIDEN LAPSET

Ohjaaja: Rebecca Zlotowski

Maa: Ranska

Vuosi: 2022

Kesto: 104 min

Kielet: ranska / tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Les enfants des autres

Kategoria: ,

Romanttisten komedioiden tavanomaisin tarina kuvastaa rakkauden voittoa yli haasteiden, ja usein elokuva päättyy ennen kuin rakastavaisten arki alkaa. Muiden lapset kertoo tarinan toisin. Siinä tuore rakkaussuhde asettuu erottamattomasti osaksi jo olemassa olevaa elämää. Keskiössä on monille aikuisiällä uuden suhteen aloittaville tuttu dynamiikka: uusi rakkaus tuo mukanaan uusia perheenjäseniä.

Ranskankielisen elokuvamaailman kysytyimpien näyttelijöiden joukkoon nelikymppisenä noussut Virginie Efira (mm. Benedetta, 2021) loistaa pariisilaisopettaja Rachelina, jolla on elämässä kaikki hyvin: palkitseva työ, rakkaita läheisiä ja mielekkäitä harrastuksia. Rachel ei varsinaisesti etsi parisuhdetta, mutta kun rakkaus osuu kohdalle, avaa hän sydämensä myös uuden kumppaninsa Alin nelivuotiaalle tyttärelle Leilalle. Suhteen syventyessä Rachel alkaa kiintyä Leilaan kuin tämä olisi hänen oma lapsensa – samalla kun tietoisuus biologisen kellon armottomuudesta nostaa päätään. Äitipuolen osa ei ole se helpoin, vaikka välit Leilan äidinkin kanssa ovat hyvät. Voiko Rachel luottaa siihen, että hänen paikkansa Alin ja Leilan elämässä on pysyvä?

Ohjaaja Rebecca Zlotowski on kertonut ammentaneensa Muiden lapsiin omista kokemuksistaan. Henkilökohtaisuudesta nouseva eletyn elämän tuntu onkin kiistatta elokuvan suurin vahvuus.

Pariisin maineikkaasta La Fémis -elokuvakoulusta valmistunut ranskalainen käsikirjoittaja-ohjaaja REBECCA ZLOTOWSKI (s. 1980) on tehnyt nousujohteista elokuvauraa yli vuosikymmenen ajan. Hän sai arvostetun Louis Delluc -palkinnon jo Cannesissa debytoineella esikoiskokopitkällään Belle Épine (2010), jonka tähden Léa Seydoux’n kanssa yhteistyö jatkui moninkertaisesti palkitulla Grand Centralilla (2013). Natalie Portmanin tähdittämän Planetariumin (2016) sekä nuorisokuvaus Une fille facilen (2019) jälkeen oli television vuoro poliittisella Les sauvages -minisarjalla (2019). Omakohtaiseksi tunnustamansa Muiden lapset -uutuuden (2022) myötä Zlotowski pääsi mukaan Venetsian elokuvajuhlien pääkilpasarjaan.

Suvi Heino