MUISTOJA ALIKEHITYKSEN AJOILTA

Ohjaaja: Tomás Gutiérrez Alea

Maa: Kuuba

Vuosi: 1968

Kesto: 1.37

Kielet: espanja / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Memorias del subdesarrollo

Kategoria: ,

Sartre sanoi Frantz Fanonin kuvaavan historiaa sen synnytyspoltoissa. Samaa voitaneen sanoa Kuuban vallankumouksessa esiin murtautuneen ohjaajapolven merkittävimmästä jäsenestä – Sartren ja Fanonin intellektuaalisesta aikalaisesta – Tomás Gutiérrez Aleasta (1928–1996). Niin voidaan ainakin sanoa hänen merkittävimmästä elokuvastaan Muistoja alikehityksen ajoilta (1968). Teos tuli merkitsemään kuubalaisen elokuvan kansainvälistä läpimurtoa.

Sergio, Eurooppaan tähyävä porvarillinen intellektuelli, jää vallankumouksen sivustakatsojaksi perheen paettua USA:han. Samalla hän jää oman elämänsä sivustakatsojaksi. Mitkä ovat vapauden ja vastuun rajat ja mahdollisuudet, kysyy Alea; Sergio ei tunnu saavan kiinni sen paremmin ulkoisesta kuin sisäisestä todellisuudestakaan. Elokuvan mittaan Alean arjen konkretiaa dokumentoiva katse kohoaa yleispätevien kategorioiden – vieraantumisen, yksilön ja joukon välisen suhteen, muistin ja historian dynamiikan – tarkkailijaksi.

Viisikymmentä vuotta on kulunut. Takanamme on saman verran Kuuban ja koko maailman historiaa, ja Alean jo lähtökohdiltaan monitulkintainen teos hahmottuu luonnollisesti toisin kuin tekoaikanaan. Jokainen nyt-hetki ammentaa siitä jotakin. Se lienee klassikon määritelmä. (VMH)