MY TWENTIETH CENTURY

Ohjaaja: Ildikó Enyedi

Maa: Unkari, Länsi-Saksa, Kuuba

Vuosi: 1989

Kesto: 1.42

Kielet: unkari / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Az én XX. századom

Kategoria: , ,

Ildikó Enyedi hurautti kerralla esiin, kun My Twentieth Century sai Cannesissa 1989 parhaan esikoiselokuvan Kultainen kamera -palkinnon.

Orient Express kiitää kohti Budapestia ja uutta vuosisataa mukanaan identtiset kaksoset, ykkösluokassa kurtisaani Dóra, kolmannessa feministi-anarkisti Lili. Elokuva liikkuu ajassa ja tilassa kommentoiden ilkikurisesti naisen roolia, mullistavia keksintöjä ja ihmisen vastuuta luonnosta. Edisonin hehkulamput loistavat ja lennätin korvaa kirjekyyhkyn. Tieteen ihmeistä kiinnostunut herrasmies, ihanan Oleg Jankovskin näyttelemä hahmo, pitää kohtaamiaan Dóraa ja Liliä (Dorota Segda) samana henkilönä, naisen ideaalina.

Gergely Bikácsy kirjoittaa Filmvilág-lehdessä My Twentieth Centuryn olevan vailla vertailukohtaa unkarilaisen elokuvan historiassa. Siinä sulautuvat yhteen naiivi satu ja syvä filosofia, se on uskomattoman monimutkainen ja viehättävän yksinkertainen. Catherine Portuges tutki sitä psykoanalyysin ja feminismin kautta Psychoanalytic Inquiryn artikkelissa, jonka nimi viittaa elokuvaan ja psykoanalyysiin keskieurooppalaisina kaksosina.

Filmi on elokuvan lumoa: se tekee upealla mustavalkokuvauksellaan kunniaa elokuvan alkuajoille ja leikittelee viittauksilla. Kaikki on elollista, tähdet ja apina puhuvat. Lennättimet morsettavat viestiä maailman ihmeellisyydestä ja ihmisen taidosta muokata sitä… (Marjatta Manni-Hämäläinen)