NÄIN PILVET KUOLEVAT

Ohjaaja: Tuija Halttunen

Maa: Suomi, Tanska

Vuosi: 2021

Kesto: 1.20

Kielet: englanti, suomi, arabia / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Näin pilvet kuolevat

Kategoria: , , , , , ,

Timo Vesalan esittelyn pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta ”Included Extras” tai katselualustan esittelysivulta kohdasta ”Bonusmateriaali”.

Mitä, jos pilviä voisi hallita, tuoda sateen kuivuuden keskelle? Millaisia eettisiä kysymyksiä se herättäisi? Entäpä, jos valtaa säähän käytettäisiin väärin – avaisiko se uudenlaisen sodankäynnin tai terrorismin?

Kysymykset aukeavat kiehtovasti Tuija Halttusen dokumenttielokuvassa Näin pilvet kuolevat. Se seuraa ilmastonmuokkaukseen erikoistunutta tutkija Hannele Korhosta, jolla on 1,5 miljoonan dollarin apuraha sateen tekemiseen. Hän on yksi yhdeksästä tutkijasta, joita Arabiemiirikunnat rahoittaa. Maa kärsii kuivuudesta nyt, tulevaisuudessa vielä enemmän.

Dokumentti piirtää tunteikkaan kuvan tilanteesta, jossa Korhonen saapuu kolmeksi vuodeksi vieraaseen kulttuuriin. Arabiemiirikunnat herättää hänessä epäilyksiä, mutta todellisuus osoittautuu odotuksia liberaalimmaksi. Pohdintaa aiheuttavat maan raha ja valta. Lisäksi arveluttaa, että Arabiemiirikunnat ei lukeudu 76 valtioon, jotka ovat allekirjoittaneet sopimuksen sään väärinkäytön estämiseksi. Elokuva avaa asiaa monelta kantilta ja paasaamatta niin, että oman tulkinnan saa muodostaa.

Kyseessä on samalla mielenkiintoinen henkilökuva tiedemaailman huipulla työskentelevästä Hannele Korhosesta, joka haluaa tehdä jotain maailman hyväksi. Tuija Halttusen rauhallinen ohjaus sijoittaa hänet epätavallisiin, puhutteleviin kuviin, joissa tutkija on alati lumoavien pilvien alla. (Johannes Valkola)