NAINEN SOTAJALALLA

Ohjaaja: Benedikt Erlingsson

Maa: Islanti, Ranska, Ukraina

Vuosi: 2018

Kesto: 1.41

Kielet: islanti, englanti, ukraina, kiina, espanja / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Kona fer í stríð

Kategoria: ,

Halla (hauskan kaksoisroolin tekevä Halldóra Geirharðsdóttir) on kuorojohtaja, joka elää kaksoiselämää ilmastoaktivistina. Hän haluaa ajaa monikansalliset luonnolle haitalliset yhtiöt pois Islannista, joten hän julistaa oman henkilökohtaisen sotansa raskasta teollisuutta vastaan.

Mandelan ja Gandhin viitoittamalla tiellä asteleva nainen on Don Quijoten täydellinen vastakohta. Hän ei taistele tuulimyllyjä vastaan, vaan niiden puolesta. Hänellä on oikea ja konkreettinen taisteluagenda. Suunnitelmat muuttuvat kuitenkin, kun Halla kuulee, että hänen adoptiohakemuksensa on mennyt läpi ja nelivuotias ukrainalaistyttö muuttaa hänen luokseen.

Islannin huikea luonto pääsee esille upeissa kuvissa, joissa Halla syöksyy maisemien halki vihollistaan kohti. Läpi elokuvan uhkaavan ponteva sotamarssi rytmittää naisen taistoa. Kuorojohtajana työskentelevän Hallan sisäiset melodiat rönsyilevät katsojan nähtävillä, kun Hallaa seuraavat trubaduurit näkyvät myös kuvissa.

Oudot ja absurdit tehokeinot ovat ohjaaja-käsikirjoittajan ominta käsialaa. Vaikka islantilaisen Benedikt Erlingssonin tausta onkin teatterissa, elokuvaa kuljettavat vahvat visuaaliset ideat ja universaali kerronta. Kuten Of Horses and Men -debyytissä (2013), Erlingsson rakentaa elokuvansa itsevarmasti, halliten mustan huumorin ja sydämellisyyden herkän balanssin. (OK)