NAKED

Ohjaaja: Mike Leigh

Maa: Iso-Britannia

Vuosi: 1993

Kesto: 2.06

Kielet: englanti / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Naked

Kategoria: , , ,

Viime vuosisadan lopun apokalyptisia tuntuja katutasolta heijasteleva Naked on kirjaimelli­sesti paljas, raaka ja armoton elokuva. Jo heti alkukohtauksen manchesterilaisella syrjäkujalla tapahtuvassa rajun runnovassa seksissä – raiskaus vaiko ei? – isketään karhean nihilis­tiset nuotit tarinalle, jonka maailmaan luoma valo on vuoroin yönsinistä taikka kalpeaa.

Päähenkilö Johnny (loistoroolin – tosin erittäin sumuisella murteella – tekevä David Thewlis) on moniongelmainen, ehkä mielenterveyden heittelystäkin kärsivä itse­oikeutettu älykkö, joka kiduttaa kanssaih­misiään verbaalisella ylemmyydellään mut­ta rypee itsekin yhteiskunnan sontatunkiossa muiden olentojen seassa. Alun jälkeen hän vaihtaa maisemaa itä-Lontoon Dalstoniin ja päätyy asumaan ex-tyttöystävänsä Louisen (Lesley Sharp) ja tämän asuintoverin (Katrin Cartlidge yhdessä uransa komeimmiksi jää­neistä rooleista) luokse. Sadistinen seksuaali­nen teerenpeli ja brutaali henkinen väkivalta ottavat yhä uusia muotoja mitä erityisimmin variaatioin.

Elokuvan suuria jaksoja on Johnnyn öi­nen vaellus ja itsetuhoinen mentaaliryömintä Lontoon rähjäisimmillä alueilla. Vertauskoh­tia sille voi hakea Dantesta ja Joycen Odys­seuksesta aina Chandlerin hiljaisempaan ur­baaniin melankoliaan asti. Upea on myös Nakedin loppukohtaus, jonka Leigh on sanonut käyvänsä katsomassa aina uudelleen kun tilaisuus ilmenee. (LT)