NICE GIRLS DON’T STAY FOR BREAKFAST

Ohjaaja: Bruce Weber

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2018

Kesto: 1.33

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Nice Girls Don't Stay for Breakfast

Kategoria: ,

Tässä on ehkä kaikkien aikojen über-coolein elokuva! Bruce Weberin melkein ikuisuusprojektiksi kasvanut henkilökuva Robert Mitchumista (1917–1997) seuraa tolkuttoman rentoa, vastentahtoista, rakastettavan rentahtavaa ja jokaisen vastaantulijansa Jim Jarmuschista ja Benicio Del Torosta lähtien hiljaiseksi saanutta lumoavaa legendaa läpi ravintolailtojen, puhelinkeskustelujen ja hiljaisten hotellihuoneiden.

Pelkästään kohtaukset, joissa Mitchum levyttää öristen duettoa Marianne Faithfullin kanssa jossain tupakansavun tuolla puolen, riittävät takaamaan mustavalkoisen tyylitellylle potretille ikiaikaisen taivaspaikan. Elokuvaotteet on valikoitu pieteetillä ja Johnny Depp, Clint Eastwood, Danny Trejo ynnä muut tavalliset kuolevaiset käyvät kukin vuorollaan kertomassa millaisesta superukosta oikein on kysymys.

Viime kädessä totuuden ytimeksi riittää kuitenkin pelkkä Mitchumin lunki liukuminen läpi elämän hiljaisen melankolian ja ammatillinen totuus on luonnollisesti aivan toisaalla. Howard Hawks kavalsi jo aikoinaan, ettei kukaan työskennellyt rooleissaan kovemmin kuin tuo ulkoisesti unista flegmaattista välinpitämätöntä saukkoa muistuttava varhaisten Marihuana-skandaalien leimaama hurmaava retale. Korostettu maskuliinisuus ei välttämättä ole juuri näinä päivinä kovinkaan muodikasta, mutta Weberin dokumenttia kuljettavat ylimaallisen karisman ja totaalisen läsnäolon täyttämät kuvat jättävät kenet tahansa aseettomiksi. Mitchumin edessä voi ainoastaan antautua ja tunnustaa tappionsa. (LT)