NIZZASTA PUHEENOLLEN

Ohjaaja: Jean Vigo

Maa: Ranska

Vuosi: 1930

Kesto: 0.25

Kielet: -

Alkup. nimi: À propos de Nice

Kategoria: , , , ,

Vigon spontaani jazzinomainen esikoisohjaus on dokumenttielokuvan omalaatuisimpia ja kujeellisimpia klassikkoja. Ohjaaja tarkastelee kiihkeällä otteella Nizzan kaupungin sykettä, rakennetta ja jokapäiväistä elämää. Elokuva alkaa kuin mikä tahansa matkailumainos, mutta muuttaa nopeasti suuntaansa kärkeväksi rikkaan luokan joutilaisuuden ja laiskan rappion kritiikiksi. Vigo ivaa kohteitaan armotta. Pyntätyn porvarisrouvan hän rinnastaa vailla suuntaa poukkoilevaan strutsiin ja paahtuneet auringonpalvojat mudassa kylpeviin krokotiileihin. Kujakissan kohti kameraa luoma kyyninen katse todistaa kaupungin varsinaisten asukkaiden – työtätekevän luokan – mielipiteestä.

Suhde kaupunkiin on kaksijakoinen. Vigo ei yritä peitellä yläluokan välinpitämätöntä elämänasennetta ja karnevaalihumun naamioleikkien täyttämää irvokasta turistikulttuuria kohtaan tuntemaansa raivoa, mutta tarkastelee toisaalta hellyydellä käsityöläiskaupunginosien arkea ja elämänmenoa:
“Näyttämällä Nizzan ilmapiirin ja elämän jota siellä – ja yhtälailla muuallakin – eletään, elokuvani todentaa sellaisen yhteiskunnan viimeiset hengenvedot, jonka tapa karttaa velvollisuuksiaan saa ihmisen voimaan pahoin ja ajaa hänet kohti vallankumouksellisia ratkaisuja.”

Dokumentaristi John Grierson tulkitsi ohjaajan “hullun, symbolien ja taikuuden täyttämän maailman” asettuvan tukevasti realismin päälle ja Nizza-näky edustaakin paitsi kokeellista runollista elokuvaa (à la Jean Epstein), myös 1920-luvun lopulla ja 1930-luvun alussa muodissa olleita kaupunkimuotokuvia (vrt. Dziga Vertov, Walter Ruttmann,Charles Sheeler, Paul Strand…). Ohjaaja halusi tallentaa filmille yhteiskunnan, joka ei ole tietoinen todellisesta luonteestaan, “nautintojen kaupungin, jota kuolema tarkkailee” (P.E. Salles-Gomes).

Vigon visuaalisen ilotulituksen täydentää kuulokuvien puolella tenorisaksofonisti-säveltäjä Esa Pietilä. Kansainvälisesti tunnustettu avantgardisti ja improvisoija on esiintynyt rajoja ylittäen esimerkiksi Esa-Pekka Salosen & Avanti! -yhtyeen kanssa. Pietilä palkittiin Jazz-liiton vuotuisella Yrjö-palkinnolla vuonna 2016. (LT)