NÓI ALBIINO

Ohjaaja: Dagur Kári

Maa: Islanti, Saksa, Iso-Britannia, Tanska

Vuosi: 2003

Kesto: 1.30

Kielet: ranska, islanti / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Nói albinói

Kategoria: ,

Dagur Kárin sympaattinen esikoisohjaus kertoo teini-ikäisestä Nóista (Tómas Lemar­quis), joka asuu syrjäisessä islantilaiskylässä lääkkeitä popsivan isoäitinsä kanssa. Alkoho­lisoitunut isä antaa tyhjiä lupauksia, ja koulus­sa Nóin omalaatuisuutta ei ymmärretä. Valoa yksitoikkoiseen arkeen tuovat Kierkegaardille tuhahteleva kirjakauppias ja tämän baarissa tarjoileva Iris-tytär (Elin Hansdóttir).

Karvattomuutta aiheuttavaa ihotautia sairastava Nói ei ole albiino, mutta anomalisuuteen elokuvan nimi viittaa. Nói on sopeu­tumaton outolintu, joka on ahtaassa ympä­ristössään yhtä yksin kuin piskuinen Islanti Atlantin valtameressä.

Islannin eristyneisyys muusta maailmasta on vakioaihe saarivaltion kirjallisuudessa ja elokuvataiteessa. Myös Nói albiino on tämän eristyneisyyden läpitunkema. Nóin ja Iriksen kaltaisille nuorille oma kotikylä tarjoaa vain lannistavaa näköalattomuutta.

View-Masterillaan Nói katselee kaukomai­den taianomaisia näkyjä. Mitä kylmempää kättä elämä tarjoilee, sitä välttämättömämmäksi käy eskapismi.

Suomalaiskatsojalle Dagur Kárin tavassa yhdistää viistoa huumoria arktiseen melanko­liaan on jotain tavattoman kotoista. Elokuvan surumielinen soundtrack on Dagur Kárin ja Orri Jónssonin kulttimainetta nauttivan Slowblow-duon käsialaa. (LMT)