NOUSU

Ohjaaja: Larisa Šepitko

Maa: Neuvostoliitto

Vuosi: 1977

Kesto: 1.51

Kielet: venäjä, saksa / tekstitetty suomeksi

Alkup. nimi: Voshoždenije

Kategoria: , ,

Lauri Piispan esittelyn pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta ”Included Extras” tai katselualustan esittelysivulta kohdasta ”Bonusmateriaali”.

Nousu jäi tapaturmaisesti auto-onnettomuudessa kuolleen Larisa Šepitkon viimeiseksi ohjaustyöksi. Vasili Bykovin alkuperäistarina kertoo kahdesta miehestä, jotka taistelevat Valko-Venäjää kurittavia saksalaisjoukkoja vastaan partisaanien riveissä; Sotnikovin (Boris Plotnikov) ja Rybakin (Vladimir Gostjuhin) ruoanhakureissu läheiseen kylään muuttuu epätoivoiseksi pakomatkaksi läpi hankien, ja lopulta luontoakin hyytävämpi kansallissosialistinen maailmanjärjestys pakottaa asettamaan vaakakuppeihin ”hyvän” ja ”pahan”.

Nousu kasvaa kirkkaaksi ja ankaraksi tarinaksi ihmisen ikiaikaisesta moraalisesta kamppailusta. Jeesuskasvoinen Sotnikov pitää marttyyrin vimmalla kiinni siitä arvokkaasta mitä hänellä on, kun taas hiljalleen hahmottuvan Juudaksen viittansa liepeisiin vähä vähältä huomaamattaan sotkeutuva Rybak näkee kohtalonsa vasta kun on liian myöhäistä. Šepitko oli vakuuttunut, että pystyisi juuri tällä elokuvalla välittämään oman käsityksensä siitä, mikä on elämässä tärkeintä. Elokuvan tuotantoon saaminen kesti neljä vuotta kaikin keksittävissä ollein keinoin, ja luvan sen esittämiseen järjesti katselussa valtoimenaan itkenyt ex-partisaani, valkovenäläinen puoluesihteeri Pjotr Mašerov, jonka äidin saksalaiset olivat hirttäneet. Nousu palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla Kultaisella karhulla. (Mia Öhman)