NUORENA NUKKUNUT

Ohjaaja: Teuvo Tulio

Maa: Suomi

Vuosi: 1937

Kesto: 0.21

Kielet: suomi

Alkup. nimi: Nuorena nukkunut

Kategoria: ,

Lauri Piispan alustuksen aiheeseen pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai katselualustan esittelysivulta kohdasta ”Bonus Content”. 

Teuvo Tulio tarttui ensimmäisenä elokuva­ohjaajana F. E. Sillanpään vuonna 1931 ilmes­tyneeseen romaaniin ja teki mahdollisesti parhaan elokuvansa. Kaikkien kopioiden us­kottiin tuhoutuneen Adams Filmin tulipalos­sa syksyllä 1959. La Cinémathèque Françaisen kätköistä tammikuussa 2015 putkahtanut, osit­tain ajan syömä esityskopion osa 3/5 tarjoaa kuitenkin reilun kymmenen minuutin maistiaisen siitä aikalaiskriitikoidenkin ylistämästä kansainvälisestä otteesta, joka Tulion ja Vaalan tuomana kevensi suomalaista teatteriin pe­rustunutta elokuvailmaisua. Myös Yrjö Kivi­miehen muokkaama, vain osaan Sillanpään tarinaa keskittyvä käsikirjoitus saatiin KAVI:n kokoelmiin keväällä 2015.

Regina Linnanheimon esittämä Silja on or­voksi jäänyt ja kaltoin kohdeltu talollisen tytär, joka ennen varhaista kuolemaansa pääsee si­säköksi professorin (Kaarlo Veres) huvilalle ja kokee lyhyen rakkauden kesävieraan, yliop­pilas Armaan (Otso Perä) kanssa. Säilynees­sä osassa Silja astuu palvelukseen ja kohtaa Armaan. Regina Linnanheimo on häkellyttävä valkokankaan jumalatar – ei ainoastaan kaunis, vaan myös osaava naiseuden ruumiillistuma. Suoraan kamerallekin flirttaileva ja siitä vielä selkeästi nauttiva tähti tekee elokuvapätkästä täyttä, aistillista Tuliota. (MÖ)