OLD HENRY

Ohjaaja: Potsy Ponciroli

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2019

Kesto: 1.39

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Old Henry

Kategoria: ,

Vaikka lännenelokuva lajityyppinä ei ole ollut huippusuosiossa enää vuosikymmeniin, silloin tällöin ilmestyy uutuus, joka muistuttaa genren verevyydestä. Venetsian elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut Old Henry on varmaotteinen, perinnetietoinen western, jossa on kaikuja niin Eastwoodin Armottomasta (1992) kuin Hawksin Rio Bravostakin (1959). Ohjaaja-käsikirjoittaja Potsy Poncirolin näkemyksessä on myös revisionismia: mitä myyttien takaa löytyykään?

Leskimies Henry asuu teini-ikäisen poikansa kanssa syrjäisellä maatilalla Oklahomassa. Eletään vuotta 1906, lainsuojattomien kansoittaman villin lännen loppuaikoja. Kun Henryn mailta löytyy puolikuollut mies luodinreikä rinnassaan, setelitukkoja laukussaan ja lainvalvojat perässään, joutuu maanviljelijä tahtomattaan keskelle vääjäämätöntä välienselvittelyä. Keneen voi luottaa, ja kuka todella on se, joka väittää olevansa?

Sivuosistaan Coenin veljesten elokuvissa tunnettu persoonallinen Tim Blake Nelson on kerrankin pääroolissa menneisyytensä kohtaamaan joutuvana Henrynä, ja Stephen Dorff huokuu pahaenteistä karismaa epäilyttävänä sheriffinä. Budjetin rajoitteet eivät elokuvan laadussa näy: miljöö on huolella valittu, kuvauksessa vinkataan silmää klassisille western-otoksille ja tulitaistelut on toteutettu tyylikkäästi. Väkivaltaa pohjustava jännite nostaa niskavillat pystyyn.

Yhdysvaltalainen indie-elokuvantekijä Potsy Ponciroli aloitti omien sanojensa mukaan uransa tekemällä kaikenlaisia mahdollisia töitä kuvauspaikoilla ja tuotannoissa. Hän ohjasi kymmeniä musiikkivideoita ja mainoksia ennen esikoispitkäänsä, komediaa Super Zeroes (2012). Hänen luomansa tv-komediasarjan Still the King (2016–2017) pääosaa esitti kantritähti Billy Ray Cyrus. Poncirolin tuotantoyhtiö Hideout Pictures on hänen omien ohjauksiensa lisäksi tuottanut muun muassa Kevin Smithin Jay and Silent Bob Rebootin (2019) sekä Unabomber-elokuvan Ted K (2021). Tyylipuhdas indie-western Old Henry (2021) sai kiittävän vastaanoton ja valittiin Venetsian elokuvajuhlien ohjelmistoon. (Suvi Heino)