OMELIA CONTADINA

Ohjaaja: Alice Rohrwacher, JR

Maa: Italia, Ranska

Vuosi: 2020

Kesto: 0.09

Kielet: italia / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Omelia contadina

Kategoria: , ,

Sodankylän 2014 valloittanut uuden italialaisen elokuvan eittämättömämpiin ohjaajakykyihin kuuluva Alice Rohrwacher saa aikaan alkuvoimaisen viehättävää katsottavaa myös ”vaatimattomassa” lyhytelokuvassaan Omelia Contadina. Ei oikeastaan yhtään haittaa, että Rohrwacher koettelee poliittisen elokuvan mahdollisuuksia suorasanaisella, julkilausutulla ”sanomalla”.

Hautajaisrekonstruktiossa on kyse talonpoikien ja käsityöläisten asemasta, heidän syrjäyttämisestään nyky-yhteiskunnassa. Mehiläishoitajien tyttärenä Rohrwacher tietää mistä puhuu. Kamera kiertää näyttävästi Keski-Italian maalaismaisemissa Umbrian, Lazion ja Toscanan maakuntien rajamailla. Omelia Contadinassa hyödynnetään ohjaajan taiteilijaystävän JR:n (joka muistetaan myös Agnès Vardan kumppanina elokuvasta Kasvot, kylät, 2017) ympäristötaideteoksia: valtavia ihmishahmoja hautajaissaattueessa. Siunauspuheet ovat omaa luokkaansa – tekstiä tulee muun muassa runoilijaohjaaja Pier Paolo Pasolinilta.

Tekijän sanoin: “…elokuva, jonka avulla voimme omalla ilmaisullamme kannustaa Alfina-tasangon pienviljelijöiden ja asukkaiden taistelua. Ei ainoastaan hautajaiset, vaan myös toivon hymni, joka on omistettu kaikille niille, jotka pitävät meidät hengissä päivästä toiseen tuottamalla syömämme ruoan.” (Timo Malmi)