ONNEN KULISSIT

Ohjaaja: Barbet Schroeder

Maa: Yhdysvallat, Japani, Iso-Britannia

Vuosi: 1990

Kesto: 1.51

Kielet: englanti, saksa / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Reversal of Fortune

Kategoria: ,

Rikas perijätär Sunny von Bülow (Glenn Close) makaa aivokuolleena sairaalassa. Hän on joutunut tapaturmaisesti koomaan ja Sunnyn lapset syyttävät hänen aviomiestään Clausia (Jeremy Irons) murhan yrityksestä. Claus vannoo syyttömyytensä nimeen ja päättää palkata asianajajakseen lakiprofessori Alan Dershowitzin (Ron Silver) innokkaine opiskelijajoukkoineen.

Barbet Schroederin konstailemattomasti ohjaama ja italialaisen Luciano Tovolin (Suspiria) tunnelmallisesti kuvaama elokuva on rakenteellisesti kunnianhimoinen lakidraama ja murhamysteeri, joka ei mässäile epäuskottavilla juonenkäänteillä vaan luottaa faktoihin. Jeremy Irons on Oscar-palkitussa roolissaan lipevä, ironinen ja epäluotettava hahmo. Glenn Close tekee monitasoisen roolityön avioliittoonsa tyytymättömänä huumeiden sekakäyttäjänä, vaikka makaakin suuren osan elokuvasta koomassa.

Tositapahtumiin ja asianajaja Alan Dershowitzin kirjaan perustuva elokuva pärjää monille lakiprosessia käsitteleville elokuville. Se tuo katsojan osaksi lakimiehen tiimiä. Elokuva on täynnä epäluotettavia kertojia, joten asianajajan tavoin, katsojan on spekuloitava lausuntoja, tarkasteltava faktoja ja tehtävä niiden pohjalta johtopäätös: kuka on vastuussa Sunny von Bülowin kohtalosta? (OK)