PAHANHAUTOJA

Ohjaaja: Hanna Bergholm

Maa: Suomi, Ruotsi

Vuosi: 2022

Kesto: 1.26

Kielet: suomi / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Pahanhautoja

Kategoria: , , ,

Nuori telinevoimistelija Tinja harjoittelee tärkeitä kisoja varten ankaran videobloggaajaäitinsä valvovan silmän alla. Eräänä päivänä Tinja löytää haavoittuneen linnun munan ja ryhtyy hautomaan sitä huoneessaan – kunnes munasta kuoriutuu jotain pahaa. Nyrjähtäneessä perhetarinassa kaksoisroolin tekevä Siiri Solalinna ja laadukkaasti toteutettu hirviö pitävät katsojan samastumisen ja inhotuksen taidokkaasti balanssissa.

Pahanhautoja on poikkeuksellisen eheä, kauhugenren läpikotaiselle tuntemukselle rakennettu elokuva. Siinä on viitteitä hirviöelokuvista body horroriin, mutta perinteisesti puberteetin kasvukivuista kumpuava body horror yhdistetään lajityyppiin vain viitteellisesti, samalla kun syy pahalle ololle löytyy muualta. Satiirinen taso ankkuroi elokuvan vahvasti omaan aikaamme ja vahvistaa tarinan temaattista ydintä.

Nopeasti etenevä leikkausrytmi, tyylikäs kuvakerronta ja onnistunut henkilöohjaus tukevat ja jalostavat kauhun tunnelmaa. Pahanhautoja ei jäsennä maailmaa yksiselitteisesti valoksi ja varjoksi, vaan muistuttaa, että pahuus voi piileskellä myös päivänvalossa. (Otto Kylmälä)