PALAA, PALAA!

Ohjaaja: Miloš Forman

Maa: Tšekkoslovakia, Italia

Vuosi: 1967

Kesto: 1.13

Kielet: tšekki / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Horí, má panenko!

Kategoria: , ,

Pikkukaupungin palokuntalaiset juhlis­tavat entisen jäsenensä 86-vuotispäiviä, järjestävät arpajaiset ja kauneuskilpai­lun. Kaikki mikä on mennäkseen menee pieleen. Ryyppy maistuu joillekin liikaa, vastahakoiset ’’missit” pitää pakottaa näytteille puoliväkisin, ja arpajaisvoitoil­la on ottajansa. Kunnianarvoisa julkisivu rapistuu, ja takaa paljastuu inhimillisten heikkouksien ja kaksinaismoraalin kirjo. Rehellisyys ei peri maata.

Palaa, palaa! on herkullinen satiiri ja tapainkomedia, jonka poliittista piilotasoa ei tarvitse kaivaa kovin syvältä. Politbyroon kommunistit ja systeemiä pönkittävät byrokraatit löysivät kätke­tyn sanoman ja näkivät itsensä peilistä, eivätkä pitäneet näkemästään. Elokuva siis kiellettiin tuoreeltaan. Vuoden 1968 alussa Dubcek kumosi sensuurin ja salli sananvapauden, ja tästä elokuvasta tuli Tšekkoslovakian kaikkien aikojen suosi­tuin. Sille naurettiin lujaa, kunnes neuvos­topanssarit jyräsivät elokuussa Prahaan ja Forman siirtyi länteen.

Palaa, palaa! on viisas, surkuhupai­sa, arkirealistinen elokuva, jossa henkilö­jä tilannekomiikka kukkii. Ammatti- ja amatöörinäyttelijät pelaavat saumatto­masti yhteen ja luovat hykerryttävän henkilögallerian. Elokuva kuuluu ohjaajansa hauskimpiin, ja on myös aikakautensa ilmapuntarina avainteos. (MV)