PALIMPSEST

Ohjaaja: Hanna Västinsalo

Maa: Suomi

Vuosi: 2022

Kesto: 109 min

Kielet: suomi / tekstitetty englanniksi

Kategoria: , , , ,

Venetsian elokuvajuhlien Biennale College Cinema -ohjelmassa maailman ensi-iltansa saanut Hanna Västinsalon Palimpsest (2022) tarjoaa spekulatiivisen ratkaisun vanhustenhoidon kriisiin. Yksilölle se voi tosin tarkoittaa toisenlaista kriisiä, kun biologinen ruumis saman vanhan mielen ympärillä nuorentuu jopa lähtöruutuun asti.

Kahdeksankymppiset, toisilleen tuntemattomat Juhani ja Telle tapaavat huonetovereina laitoksessa, jossa he osallistuvat geneettiseen ihmiskokeeseen. Juhani (Antti Virmavirta & Leo Sjöman) suree vanhuuden vaivoihin kuollutta vaimoaan sekä tytärtään, joka ei oikein osaa suhtautua ulkokuoreltaan nuorentuneeseen isäänsä. Yksinäistä Telleä (Riitta Havukainen, Krista Kosonen, Emma Kipimaa & Kaisu Mäkelä) ei pidättele mikään hänen kulkiessaan ravunkäyntiä seksuaalisesti vapautuneesta aikuisesta ja nuoresta naisesta skeittaavaksi tytöksi ja sitten…

Innostunut Juhani kuvailee Tellelle, miten he voivat elää kuin vuonna 1969 mutta kaikki sittemmin karttunut viisaus ja elämänkokemus apunaan. ”Nyt on vuosi 1969!” Ympäröivän maailman kelloa ei kuitenkaan ole käännetty kohti historiaa. Palimpsest tarjoaa vastalääkettä vanhenemisen ja ajan kulun pelkoon ja auttaa kysymään, minkä vuoksi ylipäätään olemme täällä.

Tytti Rantanen