PARIISI, 13. KAUPUNGINOSA

Ohjaaja: Jacques Audiard

Maa: Ranska

Vuosi: 2021

Kesto: 1.46

Kielet: ranska, mandariinikiina, englanti / tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Les Olympiades, Paris 13e

Kategoria: , ,

Pariisin 13. kaupunginosaan sijoittuva romanttinen komedia kuvaa deittisovellusten, seksikameroiden ja vapaan rakkauden aikakaudella henkistä yhteyttä etsiviä aikuisia. Amerikkalaisen sarjakuvataiteilija Adrian Tominen tarinoihin perustuvassa elokuvassa kiinalainen puhelinmyyjä Émilie etsii naispuolista kämppistä, mutta kun ovelle ilmestyykin tohtorintutkintoa suorittava Camille, tuoreet kämppikset ajautuvat seksisuhteeseen. Samaan aikaan innokas Nora saapuu maalta Pariisiin opiskelemaan lakia, mutta joutuu opiskelijayhteisön ilkeiden huhujen uhriksi.

Jacques Audiard viihtyy useiden lajityyppien parissa. Menestyksekkäiden trillerien (Profeetta), draamojen (Luihin ja ytimiin) ja lännenelokuvien (Sistersin veljekset) jälkeen hän on tehnyt raikkaan ja seksikkään romanttisen komedian. Elegantti mustavalkokuvaus tuo ripauksen tyylikkyyttä kaupunginosan karheuden keskelle ja korostaa hikisten kehojen kimmellystä. Kohtaamiset ja yölliset seikkailut on kuvattu hyvällä maulla, juuri oikeita aistinystyröitä stimuloiden.

Modernista otteesta ansaitsee kiitoksen myös yksi elokuvan käsikirjoittajista, tämän hetken kiinnostavimpiin ohjaajiin lukeutuva Céline Sciamma (Nuoren naisen muotokuva). Klassikkogenre on päivitetty 2020-luvulle seksuaalisuuden kirjon ja hahmogallerian ollessa kiitettävän edustavia. Ilahduttava ja tunteikas lisäys lajityypin kirjavaan jatkumoon! (Otto Kylmälä)