PERHONEN LASIKUVUSSA

Ohjaaja: Julian Schnabel

Maa: Ranska, Yhdysvallat

Vuosi: 2007

Kesto: 1.52

Kielet: ranska / tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Le scaphandre et le papillon

Kategoria: , , ,

1990-luvulla Ellen toimittajana työskennellyt 43-vuotias Jean-Dominique Bauby sai yllättäen kohtauksen ja halvaantui lähes täysin. Kognitiiviset kykynsä säilyttänyt Bauby jäi ruumiinsa vangiksi. Pian Baubyn yhä toimivasta vasemmasta silmästä tuli korvaamaton ikkuna maailmaan, kun hän puheterapeuttinsa avulla oppi kommunikoimaan täydellisiä lauseita vain räpäyttelemällä silmäänsä. Tuloksena syntyi myös postuumisti julkaistu omaelämäkerta, johon Perhonen lasikuvussa -elokuvakin perustuu.

Ohjaaja Julian Schnabelin voi todeta muuttavan Baubyn alkutekstiä, mutta toisaalta Ronald Harwoodin käsikirjoitusta isänsä kuolinvuoteellakin lukenut Schnabel ottaa tarinan omakseen. Mathieu Amalric suoriutuu vaativasta kaksoisroolista halvaantuneena potilaana sekä takaumajaksojen virkeänä muotitoimittajana ansiokkaasti. Janusz Kaminskin klaustrofobiset kuvat ovat aidosti vangitsevia, ja Paul Cantelonin kaunis musiikki tasapainottaa tunnelmaa.

Kirjan ja elokuvan alkuperäisnimen ”perhonen ja sukelluspuku” ovat Baubyn metaforia: halvaantuneen miehen ruumis on kuin loukkuun jäänyt sukeltaja, kun taas tietoisuus liihottaa vapaasti muistojen ja kuvitelmien kentillä. Ahdistuksen, surun ja uusien löytöjen myötä elokuva kasvaa voimaannuttavaksi kertomukseksi mielikuvituksen vapauttavasta voimasta ja ihmisen kyltymättömästä tarpeesta kommunikoida. (Ilpo Hirvonen)