PETERLOO

Ohjaaja: Mike Leigh

Maa: Iso-Britannia

Vuosi: 2018

Kesto: 2.34

Kielet: englanti / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: Peterloo

Kategoria: , , , ,

Olemme ylpeitä saadessamme esittää elokuvan, jonka ansiosta nykyenglantilaisen elokuvan keskeisiin hahmoihin kuuluva Mike Leigh pääsi vihdoin 2015 festivaalin tekijävieraaksi (ks. aamukeskustelu Yle Areenasta). Olimme kutsuneet häntä yli kymmenen vuotta, mutta aina kesäkuussa hän oli estynyt joko syksyllä filmattavan elokuvansa tai ensi-iltaa odottavan näytelmänsä legendaarisen perusteellisten kesäharjoitusten vuoksi. Peterloon, ohjaajalle poikkeuksellisen suurisuuntaisen historiallisen eepoksen, monivuotisiksi venyneet valmistelut mahdollistivat hänelle ”Sodankylä-tauon”.

Peterloo on tositapahtumiin perustuva perhetarina, joka taustalla myllertää jopa Britanniassa hieman unhoon jäänyt, mutta vaikutuksiltaankin merkittävä, Manchesterissa kaksisataa vuotta sitten tapahtunut verilöyly. Nykypäivään resonoivassa mielenosoituksen tukahdutuksessa nähdään, kuinka 60 000 ihmisen rauhallinen protestimarssi johtaa vuonna 1819 viranomaisten taitamattomuuden vuoksi lukuisten ihmisten kuolemaan ja satojen viattomien loukkaantumiseen.

Leighille tyypillisen taitavassa näyttelijäjoukossa David Moorst esittää sotilasta, joka saapuu Waterloon uuvuttavista taisteluista ryvettynenä kotiin Manchesteriin, Maxine Peaken tulkitseman äidin hoitaman köyhän kodin hoteisiin. Kaikesta on puutetta ja miesväki väittelee vuolaasti politiikasta, kun kansa valmistautuu mielenilmaisuunsa ja Rory Kinnearin näyttelemä sosialistinen puhuja on luvassa tilaisuuden tähdeksi. Mutta puolin ja toisin mikään ei ole menevä niin kuin on suunniteltu. (TM)