PLAYGROUND

Ohjaaja: Laura Wandel

Maa: Belgia

Vuosi: 2021

Kesto: 1.12

Kielet: ranska / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Un monde

Kategoria: , ,

Belgialaisen Laura Wandelin ensimmäinen pitkä elokuva Playground on poikkeavana koulukiusauskuvauksena ansainnut kaiken sen huomion, minkä on Cannesin Un Certain Regard -sarjan menestyksellisen ensi-iltansa jälkeen saanut.

Playground on ensinnäkin kuvattu seitsenvuotiaan Nora-tytön näkökulmasta, toiseksi tilanne on näytetty tavallista vivahteikkaammin, usean henkilön kannalta. Enkä kolmanneksi panisi pahaksi sitä, että pienten ihmisten pienimuotoista tarinaa ei ole väkisin venytetty puoleentoista tuntiin.

Tulokas Nora etsii vielä paikkaansa lasten vuorovaikutuksessa koululla ja sen pihalla. ”Taistelukentän” asetelma kriisiytyy, kun Nora huomaa isoveljensä Abelin joutuvan muiden poikien kiusaamaksi eikä tiedä mitä tehdä. Yrittääkö auttaa tätä, puhuako opettajille vai pyytäisikö apua yksinhuoltajaisältä? Paitsi ylenkatsotun Noran vinkkelistä Playground ymmärtää asioiden tilan myös pahaan välikäteen joutuneen veljen, ymmällään olevan isän ja eri opettajien näkökulmasta. Ja kuvaa kaiken tuoreen intensiivisesti vakaalla käsikameralla Noran katseen tasolta.

Laura Wandel (s. 1984 Brysselissä) alkoi opiskella elokuvaa jo 18-vuotiaana ja oli ensin useissa elokuvissa muun muassa puvustajana tai assistenttina, kunnes 2010 ohjasi ensimmäisen kolmesta lyhytfilmistään, joista Foreign Bodies (2014) kelpuutettiin kilpailemaan Cannesissa. Siellä Playground voitti arvostelijain kv. liiton Un Certain Regard -sarjan palkinnon ja palkittiin sittemmin myös San Sebastianin, Lontoon ja Göteborgin merkittävillä festivaaleilla. Belgialaisen realistisen elokuvan isähahmo Luc Dardenne (Sodankylässä 2005) on toiminut mentorina Playgroundissa, jonka perusteellisen valmistamisen parissa Wandel vietti seitsemän vuotta. (Timo Malmi)