POIKIEN PESULA

Ohjaaja: Stephen Frears

Maa: Iso-Britannia

Vuosi: 1985

Kesto: 1.37

Kielet: englanti / tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: My Beautiful Laundrette

Kategoria: , , ,

Poikien pesula oli monen merkittävän brittitekijän läpimurto: Stephen Frears laajensi sillä tv-uraansa valkokankaalle. Ohjaaja on myöhemminkin jatkanut sekä elokuvissa että tv-töissä. Tämäkin filmi alkoi tv-tuotantona. Käsikirjoittaja Hanif Kureishin työ kirjailijana käynnistyi kunnolla vasta Poikien pesulan jälkeen – aiemmin hän oli tehnyt näytelmiä. Elokuva paljasti ensimmäisenä näyttelijämestari Daniel Day-Lewisin kyvyt ja skaalan. Tarinaa ajatellen on kuvaavaa, että ei-valkoisten syrjintää käsitelleen Kureishin päähenkilö Omaria upeasti esittävän Gordon Warnecken ura ei saanut filmistä pontta, vaan näyttelijä jumittui tv-uralle jo seuraavasta roolistaan.

Omarin köyhtyneen intellektuelli-isän ja häikäilemättömän yrittäjäsedän maahanmuuttajamuotokuviin Kureishi ammensi omasta, pakistanilais-intialaisesta suvustaan. Poikien pesula on kiteytys Thatcherin Britanniaa, jossa monikulttuurisuus luovii fasistisen National Frontin suosion laskun rasistisessa jälkilämmössä. Rakkaus voi pelastaa Omarin ja Johnnyn taustoiltaan, mutta miten käy perinteisestä naisen asemasta pois pyristelevän Bilquisin (Charu Bala Chokshi)? Pääseekö tyttö pakoon vai kokeeko Omarin äidin kohtalon?

Moderni klassikko muistuttaa, mikä nautinto silmille on nähdä filmille kuvattu elokuva. Se on samanlainen kuin vinyylilevyn kuuntelu korville. (Hannu Björkbacka)