POLTE

Ohjaaja: Sami van Ingen

Maa: Suomi

Vuosi: 2018

Kesto: 0.15

Kielet: suomi

Alkup. nimi: Polte

Kategoria: , , ,

Lauri Piispan alustuksen aiheeseen pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai katselualustan esittelysivulta kohdasta ”Bonus Content”. 

Kokeellisen elokuvan gurun Sami van Ingenin uusin lyhytelokuva Polte on maaginen ja lumoava teos. Van Ingen hyödyntää töissään ja esityksissään usein lähtökohtana filminegatiiveja, joko käsinkosketeltavina artefakteina tai sitten kollaasimaisesti lähdemateriaalina, eikä Polte ole poikkeus. Elokuva ammentaa Teuvo Tulion jo kadonneeksi luullusta elokuvas­ta Nuorena nukkunut (1937). Pariisin elokuva-arkiston kätköistä löydet­tiin muutama vuosi sitten elokuvasta materiaalia, jota van Ingen on nyt käyttänyt oman elokuvansa pohjana. Arkiston pölyvuoren alta pelaste­tuissa Regina Linnanheimon uinuvissa kasvoissa on ladattuna miljoo­nia merkityksiä.

Toisen kotimaisen kokeellisen elokuvan gurun, kuraattori-taiteili­ja Mika Taanilan tuottama Polte sai ensiesityksensä Rotterdamin ar­vostetuilla elokuvafestivaaleilla. Elokuvan hypnotisoivasta ääniraidas­ta vastaa Henri Lindström. Lopputuloksena on kaunis ja unenomainen joukkohallusinaatio suomalaisen elokuvahistorian alitajuntaan. (OK)