RAKKAUDELLA, MAIRE

Ohjaaja: Veikko Aaltonen

Maa: Suomi

Vuosi: 1999

Kesto: 1.41

Kielet: suomi, ruotsi / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Rakkaudella, Maire

Kategoria: , ,

”Mielestäni olemme kaikki tässä maailmassa vähän eksyneitä ja sijoiltamme nyrjähtäneitä”, totesi Veikko Aaltonen Ilta-Sanomissa 22.9.1999.

Jälkeenpäin katsoen ohjaaja näyttää jatkavan kahden aikaisemman elokuvansa Tuhlaajapoika ja Isä meidän teemoja, ristiriitaisia henkilöitä ja alistavia, jopa väkivaltaisia ihmissuhteita. Johtavassa asemassa sairaalassa oleva Maire on turhautunut hajoamassa olevassa avioliitossaan ja heijastaa sen itseään nuorempaan naiseen, jota hänen mielestään on kohdeltu katastrofaalisen väärin. Katsoja samastuu naiseen, jonka yksityisten tunteitten aluetta Maire raa’asti rikkoo ylimitoitetulla empatiallaan. Asetelmaa syventää Mairen tilanne ulkonaisesti hyvinvoivana, mutta alkoholismin partaalle ajautuneena, seksuaalisesti turhautuneena henkisenä ihmisrauniona. Pääasialliseksi tunteeksi häntä kohtaan kohoaa sääli, johon liittyy suuttumus Mairen käytöksestä.

Vaikka Eeva Litmanen on kokenut, lahjakas ja tunneherkkä näyttelijä, kuuluu Rakkaudella, Maire niihin harvoihin elokuvapääosiin, joissa hänen kykynsä pääsee täyteen loistoonsa, vähättelemättä mitenkään viihdeohjelmasuorituksia tai pitkää uraa radioteatterissa. (VpM)