RED ROCKET

Ohjaaja: Sean Baker

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2021

Kesto: 2.10

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Red Rocket

Kategoria:

Red Rocket on hysteerisen hauska tutkielma amerikkalaisesta sankarista. Isänmaallisen rummutuksen sijaan Sean Baker kysyy: Millainen on sankarin kuva aikana, jolloin maan presidentiksi voidaan äänestää Donald Trumpin kaltainen henkilö?

Simon Rexin näyttelemä Mike Saber on entinen pornotähti, joka palaa kotiseudulleen, kun ura on katkolla ja rahat loppu. Monella tapaa tämä loputtoman itseriittoinen ja röyhkeä päähenkilö on kuin Trumpin vertauskuva. Hän käyttää muita ihmisiä hyväksi ja on valmis uhraamaan heidät rekan alle, jos oma asema alkaa olla uhattuna.

Sean Baker ei kuitenkaan tyydy yksinkertaisiin metaforiin tai allegorioihin, vaan rakentaa päähenkilöstä hyvin ristiriitaisen henkilön. Mike Saber on täysin moraaliton narsisti, jonka jokainen teko ja sanavalinta on helppo tuomita, mutta samanaikaisesti hänen oikeuttaan olla olemassa on mahdotonta kiistää. Hän on – kaikesta huolimatta – ihminen. Red Rocket on hyvin epäkorrekti elokuva, mutta sen katseesta välittyy syvästi humaani maailmankuva.

Useimpia rooleja näyttelevät paikalliset amatöörinäyttelijät. Värikkään hahmogallerian ja mieleenpainuvien lokaatioiden avulla Red Rocket näyttää meille Amerikan, joka yleensä jää mainostaulujen varjoon.

Amerikkalaisen elokuvan helmi Sean Baker (s. 1971) nousi suuren yleisön tietoisuuteen elokuvalla The Florida Project (2017), mutta sitä ennen festivaaleilla oli jo nähty kulttielokuvaksi sittemmin noussut Tangerine (2015), iPhone 5:lla kuvattu kahden seksityöntekijän tarina.

Työskentely mikrobudjetilla studiosysteemin ulkopuolella mahdollistaa valtavan liikkumavapauden. Red Rocket kuvattiin paljolti ilman virallisia lupia, hetkittäin jopa poliisia piileskellen. Simon Rex roolitettiin kolme päivää ennen kuvauksia.

Baker on todellinen elokuvahullu ja auteur, jonka elokuvista välittyy vapauden huuma ja anarkismi. Tuottajavaimonsa Samantha Quanin kanssa he ovat kuin 2000-luvun Cassavetes ja Rowlands! (Juho Kuosmanen)