REVENGE

Ohjaaja: Jermek Šinarbajev

Maa: Neuvostoliitto

Vuosi: 1989

Kesto: 1.39

Kielet: venäjä / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Mest

Kategoria: , ,

Kun Neuvostoliitto hajosi, Kazakstanissa nousi vaivihkaa elokuvan uusi aalto. Sen kirkkainta huippua edustaa ohjaaja Jermek Shinarbajevin ja käsikirjoittaja Anatoli Kimin yhteistyö. Heidän kolmesta elokuvastaan ankarin ja koskettavin on huikean kaunis maantieteellinen ja psykologinen odysseia Revenge (”Kosto”), joka valmistui 1989 ja sai kansainvälisen ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla 1991.

Elokuva koostuu kahdeksasta osasta, joista ensimmäinen tapahtuu 1600-luvulla muinaisessa Koreassa: keisarin pojasta koulutetaan sotilas, mutta hänen parhaasta ystävästään tulee väkivaltaa kavahtava runoilija. Vuonna 1915 opettaja tappaa raivonpuuskassa oppilaansa, pienen tytön. Tytön isä vannoo kostoa ja seuraa opettajaa Kiinaan, mutta ei kykene toteuttamaan aikeitaan. Kuolinvuoteellaan isä pyytää pientä poikaansa kostamaan puolestaan sisarpuolen murhan.

Sen sijaan että kertoisi suoraviivaisen tarinan koston suloisuudesta, elokuva problematisoi aihetta valottamalla erilaisia tilanteita ja ihmissuhteita. Loppua kohti kerronta tihentyy unenomaiseksi visuaaliseksi elämykseksi. Huikea kuvaaja Sergei Kosmanjov löytää keinot välittää sellaisia tunteita ja ulottuvuuksia, joiden vakuuttava esittäminen elokuvassa on harvinaista. Revenge on restauroitu osana Martin Scorsesen World Cinema Projectia. (MÖ)

Restored in 2010 by World Cinema Foundation at Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata laboratory in association with Kazakhfilm Studio, the State Archive of the Republic of Kazakhstan and Ermek Shinarbaev. Restoration funding provided by Armani, Cartier, Qatar Airways and Qatar Museum Authority.