RIMINI

Ohjaaja: Ulrich Seidl

Maa: Itävalta, Saksa, Ranska

Vuosi: 2022

Kesto: 1.54

Kielet: saksa, italia / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Rimini

Kategoria: , ,

Uniikin itävaltalaisen Ulrich Seidlin mustan komedian nimi voi tuoda mieleen Federico Fellinin elokuvat kotikaupungistaan – mutta rehevän aurinkoisten italialaisten kesätunnelmien sijasta nyt ollaan ensinnäkin itävaltalaisten parissa ja toiseksi talven sumussa tai lumisateessa: niin lomaparatiisi kuin siellä nähtävät turistit ovat yhtä out of season, kaukana kukoistuksestaan.

Kulunut luonnehdinta ”elämää suurempi” on harvinaisen osuva päähenkilöstä, jota Seidlin vakinäyttelijä Michael Thomas bravuurilla tulkitsee: eläkeläisten linja-autoryhmille schlageriunelmia vetävä laulaja Richie Bravo (!) vuokraa asuntoaan Villa Bravoa (!) turisteille ja toimii myös gigolona (!) iäkkäille rouville. Kitschiä kerrakseen.

Niin kauan kuin Richie ei paljasta todellista karvaansa, emme voi olla tuntematta säälinsekaista ihailua tämän juopon, tienistinsä pelaavan narsistin antaumuksellista, tavallaan rehellistä poseerausta kohtaan. Siinä missä uskomaton pukeutumisensa on jäänyt jonnekin 1980-luvulle, ei tragikoominen mies uskalla katsoa nykytodellisuuttaan silmiin. Mutta totuuden hetket koittavat, kun hän joutuu kohtaamaan sekä itävaltalaisessa vanhainkodissa riutuvan dementikkoisänsä että nuoren naisen nimeltä Tessa.

Wienissä 1952 syntynyt Ulrich Seidl ei pidä itseään dokumenttielokuvien tekijänä, vaikka on valmistanut useita dokumentteja, vaan useimmat hänen elokuvansa ovat enemmänkin tyylitellyn realistisia, dokumentaarisuuden reunalla liikkuvia fiktioita. Hän on käsitellyt prostituution, turismin ja uskonnon erilaisia aihelmia toistuvasti elokuvissaan, joista kuuluisin on ”Paratiisitrilogia”: Love (2012), Faith (2012) ja Hope (2013). Leimallista Seidlin työskentelylle on yhteistyö puolisonsa Veronika Franzin (käsikirjoitus) sekä Wolfgang Thalerin (harkituista kompositioista, Riminissä symmetrisistä, vastaava kuvaaja) kanssa. Riminille on tulossa rinnakkaisteos Romaniassa asuvasta Richien veljestä. (Timo Malmi)