ROOM

Ohjaaja: Lenny Abrahamson

Maa: Irlanti, Kanada, Iso-Britannia, Yhdysvallat

Vuosi: 2015

Kesto: 1.58

Kielet: englanti / tekstitetty suomeksi

Alkup. nimi: Room

Kategoria: , ,

On viisivuotiaan Jackin syntymäpäivä. Aamujumpan jälkeen hän leipoo äitinsä kanssa syntymäpäiväkakun. Hetken kaikki vaikuttaa normaalilta, mutta kuva-alan laajetessa seinät tulevat yllättävän nopeasti vastaan ja katsojalle selviää, että Jack ja hänen äitinsä ovat vangittuina pienessä huoneessa. Nyt, kun Jack on tarpeeksi vanha oppiakseen totuuden, on aika toteuttaa pakosuunnitelma.

Teini-ikäisenä kidnapattu ”Ma” (Brie Larson) on synnyttänyt vankeudessa kaappaajalleen Jack-pojan (Jacob Tremblay). Koko elämänsä huoneessa asunut Jack hahmottaa todellisuutta täysin eri lailla kuin äitinsä, jonka ajattelua vuosien vapaudenriisto on jo turruttanut. Äiti yrittää pitää karmaisevan todellisuuden loitolla leikeillä ja mielikuvituksella kuten Roberto Benignin esittämä isä keskitysleiridraamassa Kaunis elämä. Ulkomaailmasta mitään tietämättömälle Jackille ”Huone” on kuitenkin mahdollisuuksia täynnä oleva maailma. Kauhun ja toivon kaksinkamppailussa äidinrakkaudella on voima kallistaa vaaka toivon puolelle.

Ajoittain klaustrofobisen elokuvan sydämellisenä keskuslämmityksenä hohkaavat ilmiömäisen Tremblayn ja roolistaan Oscar-palkitun Larsonin loistavat näyttelijäsuoritukset. Abrahamsonin hellävaraisen, empaattisen ohjauksen avulla Jackin sisäinen maailma välittyy hurmaavana ja panttivankitilanteen kammottava todellisuus onnistuu näyttäytymään hetkittäin siedettävältä. (Otto Kylmälä)