ROVASTIN HÄÄMATKAT

Ohjaaja: Jaakko Korhonen

Maa: Suomi

Vuosi: 1931

Kesto: 1.47

Kielet: suomi / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Rovastin häämatkat

Kategoria: , ,

Yrjö ”Agapetus” Soinin samannimiseen romaaniin (1929) perustuvassa komediassa moneen aikalaisarvostelijaan purrut huumori kukkii siinä missä tarinan romanttiset vivahteetkin. Joel Rinteen tulkitsema kunnanlääkäri näkee parhaaksi juonia influenssan sänkyyn painaman ja Herran siunauksen sanat unohtaneen hajamielisen rovastin (Hemmo Kallio) kylpylälomalle. Samalla pappilaan saapuu hääkutsu ja ruustinna (Katri Rautio) puuhailee parittaakseen nuoren lääkärin ja naimattoman tyttärensä yhteen.

Näyttelijä Jaakko Korhosen toisessa ja viimeisessä ohjauksessa väärinkäsitys seuraa toistaan muiden muassa kesäisessä Espoossa taltioiduissa maisemissa. Ensimmäisten suomalaisten äänielokuvien vuonna julkaistu Rovastin häämatkat on mykkä ja välitekstien kautta kerrottu, mutta sisältää Martti Similän säveltämän musiikkiraidan ja muutaman muun äänitehosteen, kuten kanojen kotkotusta. Nämä äänitettiin jälleen Kurt Jägerin kehittämän Jägerton-menetelmän avulla.

Korhonen vastasi myös ensimmäisestä Agapetus-filmatisoinnista Aatamin puvussa ja vähän Eevankin (talvi 1931). Rovastin häämatkat ei yltänyt sen lippuluukkumenestyksen tasolle, mutta sai Suomen Kuvalehdessä kiitosta, että on juoneltaan ehjä eikä samanlaista originaalitekstin kuvittamista kuin edellinen elokuva. Sensuuri poisti jo romaanista tutun välitekstin: ”Vanhassa puussa voi olla tuore oksa.” (Joonatan Nikkinen)