RYHMÄTEATTERI

Ohjaaja: Mika Kaurismäki

Maa: Suomi

Vuosi: 2018

Kesto: 1.30

Kielet: suomi / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Ryhmäteatteri

Kategoria: ,

Ryhmäteatteri on yksi Mika Kaurismäen parhaista kulttuuri- ja taidedokumenteista. Elokuva kartoittaa sitä luovaa hulluutta, kapinallisuutta ja tarkkanäköisyyttä, joka teki Ryhmäteatterista sukupolvensa äänitorven teatterin saralla.

Elokuva onnistuu tuomaan esiin ”Ryhmiksen” keskeisen valttikortin: pelisilmän. Ryhmällä on alusta asti ollut näkemystä kalastella joukkoonsa parhaita näyttelijöitä ja kirjoittajia ja nämä ovat tuottaneet esityksiä, jotka eivät ainoastaan peilanneet aikaansa, vaan kurkistivat myös tulevaisuuteen. Pelisilmän vankka käyttö näkyy myös johtajuudessa, sillä johtajan palli on tarkoituksella aina tyhjä. Luomisprosessi on ryhmätyötä eikä diktatuuria.

Elokuva kertoo ystävyydestä ja luomisen voimasta, mutta se on myös täynnä upeaa aikalaishistoriikkia ja ajankuvaa. Elokuvassa nähdään ja kuullaan kaikki keskeisiä henkilöitä ohjaajista näyttelijöihin kuten Kari Heiskanen, Susanna Kuparinen, Mika Myllyaho, Pirkka-Pekka Petelius, Martti Suosalo, Ulla Tapaninen ja Vesa Vierikko. (OK)