RYUICHI SAKAMOTO: CODA

Ohjaaja: Stephen Nomura Schible

Maa: Japani, Yhdysvallat

Vuosi: 2017

Kesto: 1.40

Kielet: japani, englanti / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Ryuichi Sakamoto: Coda

Kategoria: ,

Säveltäjä Ryuichi Sakamotolla (s. 1952) on taito elää aistit avoimina. 70-luvulla uransa aloittanut japanilainen luo populaaria, klassista, Oscar-palkittua elokuvamusiikkia ja kuului toisaalta aikaansa edellä olleen ja Daft Punkin kaltaisia poppoita innoittaneen, rumpukoneita, digitaalista äänitystekniikkaa ja videopelien äänimaailmaa hyödyntäneen kokeellisen Yellow Magic Orchestran perustajajäseniin, mutta syntetisaattori-pop ja elektronisen musiikin kokeilut saattavat muuntua hänen stoalaisissa käsissään yhtä hyvin myös bachilaiseksi koraaliksi.

Täydellisiä ääniä voi Sakamoton mielestä löytää mistä vaan ja inspiraation lähteitä ovat mm. Andrei Tarkovskin kuvat, Paul Bowlesin sanat, fyysikko J. Robert Oppenheimer ja etenkin mullistuvan luonnon ääripäät Pohjoisnavalta esiteollisen jään sulamisen aiheuttamista puroista aina Kenian paahtavaan kuumuuteen.

Newyorkilaiskotinsa skandinaavisen selkeyden keskellä Sakamoto kertoilee tieteellisen tarkasti rakkaasta, vuoden 2011 tsunaminkin läpi käyneestä Yamahan Baby Grandistaan. Kohdatessaan uudelleen vedessä kelluneen ja kuivatetun, selvästi vioittuneen pianonsa muusikko taikoo siitä edelleen ulos säveliä ja emootioita: ”Minusta tuntui kuin soittaisin hukkuneen pianon ruumista…”

Säveltäjä (…runoilija, käsityöläinen, filosofikin…) on elokuvan ainoa haastateltava ja tylsämielinen puhuvien päiden kavalkadi loistaa pelkästään poissaolollaan. Viiden vuoden jänteellä kuvatun dokumentin aikana Sakamoto sairastui kurkkusyöpään ja kävi läpi vaikeita hoitoja. Muilta osin hänen yksityiselämänsä pidetään aiheiden ulkopuolella, mutta mikä oikeastaan on enää yksityisempää kuin taide tai intiimimpää kuin autenttinen luomisprosessi? (LT)