SALAMANTERI

Ohjaaja: Alain Tanner

Maa: Sveitsi, Ranska

Vuosi: 1971

Kesto: 2.04

Kielet: ranska / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: La salamandre

Kategoria: ,

Sveitsin lahja elokuvamaailmalle, ohjaaja Alain Tanner, muistetaan ainutlaatuisista elokuvallista visioistaan ja tulkinnoille avoimesta kerronnastaan. Hänen pääteoksiinsa lukeutuva Salamanteri on näyte ohjaajan parhaasta 1970-luvun luomisvimmasta, sisältäen myös yhden Bulle Ogierin hienoimmista rooleista.

Ogier on Rosemonde, mysteerinen nuori nainen joka kuuntelee uskonnonomaisesti metallimusiikkia ja jonka ainakin väitetään ampuneen setänsä. Kaksi miestä, toimittaja ja kirjoittaja, kiinnostuvat tästä aikomuksenaan kääntää Rosemonden tarina televisiosarjaksi. Ensimmäinen lähestyy tarinan aukkoja tutkivan journalismin ja toinen kekseliään fiktion kautta. Hanke osoittautuu kuitenkin odotettua hankalammaksi ja päähenkilö arveltua moninaisemmaksi.

Ajallisuudestaan huolimatta elokuva luo mielleyhtymiä nykymaailmaan ja totuuden jälkeiseen aikaamme tämän tästä. Sen narratiivi herättää keskustelua ja yllättää katsojansa. Elokuvan viimeinen kuva ja Ogierin hahmo jäävät katsojan mieleen pitkäksi aikaa. Tannerin tyylikäs mustavalkokuvaus tallentaa eurooppalaisen tähtinäyttelijän astumassa elokuvahistorian aikakirjoihin. Kapitalistisen mediayhteiskunnan kritiikkinä elokuva näyttelijäyhteyksineen avautuu myös täydellisenä sisarteoksena vuotta myöhemmin valmistuneelle Porvariston hillitylle charmille. (TET)