SANOI PIKKU PRINSSI

Ohjaaja: Christine Pascal

Maa: Ranska, Sveitsi

Vuosi: 1992

Kesto: 1.45

Kielet: ranska / tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Le petit prince a dit

Kategoria: , ,

Lapsen vakava sairaus ja sen vanhemmissa herättämät tunnelmat – siinä aihe, jota Christine Pascalin tie-elokuva lähestyy viisaasti näkemällä mitä julmimman tilanteen optimistisesti, lämpimän huumorin kultaamana. Marie Kleiber näyttelee suurenmoisesti kymmenvuotiasta Violettea. Kuoleman varjossa tyttö voi pystyä toteuttamaan haaveensa saattaa eronneet vanhempansa jälleen yhteen.

Ranskalaismestari Bertrand Tavernierin (Sodankylässä 1986) elokuvien näyttelijälöytönä tunnetun Pascalin neljäs ohjaustyö ei sorru sentimentaalisuuteen eikä sairaudella mässäilyyn, päinvastoin kuin esimerkiksi lajin amerikkalaiset tv-elokuvat. Aivokasvaimeen sairastunut tyttö ja hänen isänsä Adam lähtevät yhteiselle automatkalle Sveitsin valtavista vuoristomaisemista Italiaan ja Ranskaan. Kun tytön elämä lepattaa jo yhtä hennosti kuin alppiniityllä lentävän perhosen siivet, melkein päähenkilöksi nouseva isä voi ajatella elämänsä uusiksi.

Tavernier ylisti oppilaansa ohjauksen kirkkautta; tapaa, jolla se saa yhdistettyä henkilöiden tunteet yksinkertaisiin tai runollisiin ympäristöihin. Valitettavasti Pascal kärsi masennuksesta ja ehti ohjata enää yhden elokuvan ennen traagista itsemurhaansa vain 42-vuotiaana. (Timo Malmi)