SARABAND

Ohjaaja: Ingmar Bergman

Maa: Ruotsi, Tanska, Norja, Suomi, Italia, Saksa, Itävalta

Vuosi: 2003

Kesto: 1.47

Kielet: ruotsi, englanti, saksa / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Saraband

Kategoria: , ,

Ingmar Bergman sanoo johdannossa, että tv-elokuva Saraband näyttää neljä näyttelijää ja kymmenen monologia vaikeasta aiheesta, taiteesta, siis ihmissuhteista. Elokuva ei ole jatkoa hänen elokuvalleen ja tv-sarjalleen Kohtauksia eräästä avioliitosta (1973), vaikka Liv Ullmann ja Erland Josephson esittävät siinä samoja hahmoja kolmekymmentä vuotta pariskunnan eron jälkeen.

Johan (Josephson) elää yksinäisessä mökissä ja tapailee muusikkopoikaansa Henrikiä ja tämän tytärtä Karinia, josta on isänsä opettamana kasvamassa lahjakas sellisti. Karinin äiti Anna on kuollut kaksi vuotta aikaisemmin, mutta hänen muistonsa elää voimakkaana kaikkien kolmen mielessä.

Äitinsä menettänyt Karin joutuu pahaan dilemmaan. Hänelle tarjotaan loistavia kehitysmahdollisuuksia soittajana, mutta hän pelkää eron isästä olevan tälle katastrofi heidän läheisen suhteensa takia. Ulkopuolinen Marianne (Ullmann) ottaa voimakkaasti vastaan kolmen sukupolven tunnepurkaukset.

Bergmanin viimeistä työtä leimaa voimakkaasti hänen kiintymyksensä kuolleeseen äitiinsä, mitä hän kuvaa valokuvista koostuvassa lyhytelokuvassaan Karinin kasvot (1986). Hän on antanut oman äitinsä nimen elokuvassa äitinsä kuolemasta kärsivälle tyttärelle, ja kuolleen Annan toistuvasti vilahtava valokuva muistuttaa Bergmanin äidin kuvaa Karinin kasvoissa. (Velipekka Makkonen)