SAUNA

Ohjaaja: AJ Annila

Maa: Suomi, Tšekki

Vuosi: 2008

Kesto: 1.25

Kielet: suomi, venäjä / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Sauna

Kategoria: , , , , ,

Suomalainen kauhuelokuva on lajityyppinä hyvin harvinainen ja sen perinnekin liittyy enemmän historiallisten myyttien ja mystiikan (esim. Valkoinen peura) kuin varsinaisen verenroiskinnan suuntaan. Jadesoturilla (2006) debytoinut AJ Annila nosti Saunallaan panoksia, paljolti M. Night Shyamalanin hengessä. Visuaalisesti elokuva on erittäin tyylitelty ja juoniasetelmiltaan suorastaan juhlallisen kunnianhimoinen.

Menneisyyden syntien taakka painaa raskaana päähenkilöiden – kahden keskenään hyvin erilaisen veljeksen – hartioita ja lopulliset ratkaisut koetaan suoalueen keskeltä löytyneessä syrjäisessä rajakylässä, jonka saunassa synnit lopullisesti pestään. Mutta kysymys kuuluukin: vedellä vai verellä? Yhtä kaikki, anteeksiantoa etsivien veljesten on astuttava sisään tuohon pimeään huoneeseen…

Annila onnistuu luomaan aivan oman maailmansa, ja elokuvan tunnelmassa on aitoa angstia ja painostavuutta. Kaikki lajityypin perustemput ovat hyvin hallussa ja erityisesti komea kuvaus ja koko Saunaan luotu visuaalinen maailma ansaitsevat erityismaininnan. (Lauri Timonen)