SEURAAVA PÄIVÄ

Ohjaaja: Nicholas Meyer

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 1983

Kesto: 2.07

Kielet: englanti / tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: The Day After

Kategoria: , , ,

Seuraava päivä (1983) on tämänkertaisen festivaalin pelottavin, ahdistavin ja valitettavasti ajankohtaisinkin teos, jonka kuvitteellisessa asetelmassa Naton ja Varsovan liiton käymä sota eskaloituu Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton väliseksi, molemminpuoliseksi ydinasehyökkäykseksi. Yli 100 miljoonaa amerikkalaista näki Seuraavan päivän ensiesityksen kotisohvaltaan ja se piti vuoteen 2009 saakka hallussaan maansa kaikkien aikojen katsotuimman televisioelokuvan kärkipaikkaa.

Kahden kansasilaisperheen ja iskujen takia kriisiytyvän sairaalan vaiheita lääkäriä näyttelevän Jason Robardsin johtaman laajan henkilögallerian voimin seuraava dystopia edeltää rakenteeltaan Deep Impactin (1998), The Day After Tomorrow’n (2004) ja 2012:n (2009) kaltaisia maailmanlopun näkyjä, mutta eroaa niistä ratkaisevasti harkitun hyytävällä toteutuksellaan. Kompromissiton kokonaisuus ei sisällä yhtäkään keventävää huumorihahmoa tai ensimmäistäkään helpottavaa vitsiä ja tuho on totaalista.

Kiehtova, julkisia syytöksiä aikaansaanut yksityiskohta on sekin, ettei sodan aloittajaa mainita lainkaan. Presidentti Reagan katsoi Meyerin elokuvan heti tuoreeltaan ja tunnusti ”vaikuttuneensa ja masentuneensa” näkemästään. Vuonna 1987 se esitettiin Neuvostoliiton televisiossa – tuottajien vaatimuksesta ilman välikommentaareja ja käsikirjoituksen sanatarkkaa käännöstä noudattaen. (Lauri Timonen)