SHAMPOO

Ohjaaja: Hal Ashby

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 1975

Kesto: 1.49

Kielet: englanti / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Shampoo

Kategoria: ,

Hal Ashby oli 70-luvun amerikkalaisen uuden Hollywoodin sielukkaimpia tekijöitä. Ennen ohjaajaksi siirtymistään, hän oli erittäin menestyksekäs ja taitava leikkaaja. Ohjaajana hänen luomisvoimat olivat vertaansa vailla eikä hän tehnyt yhtään huonoa elokuvaa. Saattokeikan, Haroldin & Mauden ja Tervetuloa, Mr. Chancen! rinnalle voi huoletta nostaa Shampoon.

Shampoon maailma on seksikäs ja huoleton. Se kertoo kampaaja Georgesta (Warren Beatty) joka on hiustenkuivaajana niin karismaattinen, että naiset pudottavat pikkuhousujaan kilpaa hänen edessään. George elättelee toivoa oman kauneussalonkinsa perustamisesta, muttei tunnu hallitsevan elämäänsä ollenkaan.

Georgen sisäinen kaaos heijastelee myös laajempaa yhteiskunnallista levottomuutta. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoden 1968 vaalipäivään, jolloin Richard Nixon valittiin presidentiksi. Ympärillä poreilee vapaan rakkauden, irtosuhteiden ja hippiliikkeen houkutuksia, mutta samalla ilmassa on aistittavissa lopunalkua huolettomuudelle.

Beattyn rinnalla nähdään joukko upeita ja hauskoja roolisuorituksia Julie Christieltä, Goldie Hawnilta, Lee Grantilta ja Carrie Fisheriltä, eikä muukaan tekijätiimi jätä toivomisen varaa. Toisena tarinanikkarina toimi Robert Towne (Chinatown), Kalifornian herkän valon tallensi László Kovács (Easy Rider) ja alkuperäisistä kappaleista vastasi Paul Simon. Lisäksi musiikkiraidalla kuullaan biisejä The Beatles, The Beach Boysilta ja Jimi Hendrixiltä. (OK)