SIIVET

Ohjaaja: Larisa Šepitko

Maa: Neuvostoliitto

Vuosi: 1966

Kesto: 1.25

Kielet: venäjä / tekstitetty suomeksi

Alkup. nimi: Krylja

Kategoria: , ,

Lauri Piispan esittelyn pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta ”Included Extras” tai katselualustan esittelysivulta kohdasta ”Bonusmateriaali”.

Tinkimättömyys on Larisa Šepitkon tuotannon läpi tuntuva piirre. Dovženkon oppilaista lahjakkain omaksui oppi-isän maailmankatsomuksen ja teki kunniaa tämän elämäntyölle syvillä, intiimeillä, katsojan haastavilla yhteiskunnan ja ihmisyyden läpileikkauksillaan. Siivet kertoo yksilön kautta sotatraumasta, aiheesta joka puhutteli tunnistettavuudellaan koko kansakuntaa.

Rehtori Nadežda Petruhina (Maija Bulgakova) on outo lintu, entinen taistelulentäjä, jonka elämä siviilissä on jokapäiväistä kamppailua sielun häiriötilan kanssa. Ulkopuolisuuden ja tarpeettomuuden tunteesta sikiävä ahdistus lienee tuttu vieras sellaisellekin, joka ei ole elänyt Neuvostoliitossa. Tilanteet tulevat ja menevät, Petruhina yrittää auttaa nuoria oppilaita mutta ei oikein pysty vaikuttamaan mihinkään. Edes tytär ei arvosta uhrautumista työlle ja isänmaalle, suhde miesystävään on etäinen. Petruhina hakee itseään ja löytää kuvansa museon seinältä. Lapsi kysyy vieressä opettajalta kuoliko tuo lentäjäsankarinainen, ja osuu suoraan hermoon. Ennen asiat olivat selkeitä ja rakkaus voimavara, jonka turvin tulevaisuus näytti valoisalta. Sota vei rakastetun kesken lennon, mutta Petruhina haaveilee edelleen lentämisestä ja tajuaa olevansa siivetönnä vanki maan. Nadežda tarkoittaa toivoa, ja sen tiedon valossa loppuratkaisu on tulkittava uudeksi aluksi. (Mia Öhman)